Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 24. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 24.luukku: Hyvää ja rauhallista joulua


Hyvää ja rauhallista joulun aikaa kaikille blogin lukijoille. Nauttikaa läheisten seurasta, hyvästä ruuasta ja juomasta ilman paineita. Me siirrymme nyt nauttimaan joulun riemusta pikkulikan kanssa, joka ei malta odottaa joulupukin saapumista. Ennen sitä kuitenkin perinteinen aattoaamun avantosauna ja joulupuuron nauttiminen joulurauhan julistusta samalla seuraten. Viinirikasta joulua kaikille viininystäville. 

sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 23. luukku: Viimeinen lahjavinkki

Jos lahjojen ostaminen on jäänyt näin viime tinkaan, niin tässä vielä yksi ehdotus: Anna ystävälle, perheenjäsenelle tai sukulaiselle lahjaksi yhteistä aikaa! Arki on usein kiireistä, ja tärkeiden ihmisten tapaamiseen jää liian niukasti aikaa. Joten sen sijaan että lähtisit tänään ruuhkaan remuamaan ota kalenteri esiin ja raivaa sinne tuleville kuukausille tilaa!

Blogin lukijat ovat oletettavasti ruoka- ja mahdolisesti myös viini-ihmisiä, joten ehdotamme että annatte läheisillenne lupauksen yhteisistä aterioista! Meillä oli pitkään tapana kutsua sukulaisia sunnuntailounaille, mutta muutaman viime vuoden aikana näin on tapahtunut liian harvoin. Koska ruoka ja viini ovat ravinnon ohella tärkeä osa sosiaalista kanssa kanssakäymistä, aiomme tulevana vuonna elvyttää tätä perinnettä ja muistaa kutsua ihmisiä jälleen kokoontumaan pöytämme ympärille.

Ruuan ja juomien terveysvaikutuksista puhutaan useimmiten biokemiallisella kielellä unohtaen kokonaan sosiaalinen ja psykologinen ulottuvuus. Meille opetettiin lääketieteellisen ensimmäisellä kurssilla, että ihminen on psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, joten biokemia on riittämätön väline tutkimaan ruuan terveysvaikutuksia: Hyvän ruuan ja juoman tuottama ilo ja nautinto eivät voi olla merkityksettömiä. Hyvässä seurassa syödyn aterian pääasia ei ole rasva-hiilihydraatti-proteiiinitasapaino vaan nauru ja mieltä virkistävät keskustelut. Olemme melko vakuuttuneita, että hyvässä seurassa syödyn ja passelilla punaviinillä alas huuhdotun pizzan vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on parempi kuin yksin sohvannurkassa ryystetyn vihersmoothien. Toki tämä on vain mielipide, tutkimusevidenssi taitaa puuttua.

Lyö siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja anna lahja samalla kerralla ystävällesi (tai ystävillesi) ja suomalaiselle ruokakulttuurille, joka on viimeisten vuosikymmenten aikana etääntynyt sosiaalisesta aspektistaan. Mielestämme voisi jopa sanoa, että yksin syötynä ruoka on polttoainetta, mutta yhteinen atetria sen sijaan tärkeä osa kulttuuria. Niinpä kannustamme kaikkia lukijoita edistämään tätä ruuan kulttuurista merkitystä kutsumalla ihmisiä syömään ja juomaan hyvin!

lauantai 22. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 22. luukku: Muutama vime hetken olutsuositus.

Alkon jouluoluet tuppaavat loppumaan kesken joka vuosi. Onneksi alkuvuoden lakimuutos monipuolisti muidenkin kauppojen oluttarjonta, joten tässä joitakin viime hetken suosituksia muualta kuin A-kaupasta.

Kuva: SOK


Ensimmäisenä suosituksena Lapin panimon Hippu Pils, jota on ollut saatavilla ainakin Tampereella Kauppahallin Flindasta ja ilmeisesti tätä löytyy myös joidenkin prismojen valikoimasta. Oluessa on alkoholia maltilliset 4,3 %, mutta siihen nähden suutuntuma on melko runsas. Runkoa tuo yrttinen humalointi ja makeaan vivahtava maltaisuus. Suomalaisten pils-oluiden sarjassa mielestämme kärkipäässä. Toiminee varsin mukavasti joulun kalojen ja miksipä ei kinkunkin kaverina.


Toinen suositus Flindan valikoimasta on RPS:n Tropical State of Mind, joka on kevyempi ja raikkaamman tyylinen portteri. Passionhedelmä tuo aromimaailmaan eksotiikka karamellisen maltaan rinnalle. Portteriksi varsin hapokas, humalointi maltillinen. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos ei välitä kakkein mämmisimmistä +10 %-porttereista. Toimii myös ruokajuomana mukavasti.

kuva: Boon Brouwerj

Kolmantena suosituksena vielä hieman erilainen tuttavuus joulupöytään. Gastropub Kalevalla on ulosmyyntioikeus, ja heidän kaapistan löytyy useampiakin mielenkiintoisia oluita. Tässä suosittelemme joulupöytään suunpuhdistajaksi Boonin Oude Geuze Mariage Parfait'a. Ikäntynyt lambic on hyvin hapokas, hennon kirsikkainen ja vain aavistuksen makea olut, joka toiminee varsin mainiosti joulun täyteläisten laatikoiden aiheuttaman ähkyn ja tunkkaisuuden poistajana!

perjantai 21. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 21. luukku: Vuoden 2018 parhaat

Joka vuosi olemme osana joulukalenteria tavanneet summata yhteen kuluneen vuoden parhaat viini- ruoka- ja matkakokemukset, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Vuonna 2018 säväyttäviä viinejä oli ehken hieman aiempaa harvemmassa, mutta  muita mukavia kokemuksia riitti.
Vuoden ruuanlaittoväline oli ehdottomasti keväällä hankittu kamado-grilli, joka mullisti mökkiruuanlaiton. Bastardilla on savustettu, grillattu, pintapoltettu ja etenkin paistettu pizzaa, josta tulee 350-asteisessa hiilihornassa aivan eri tuote kuin kotiuunissa! Vahva suositus kaikille ensi kesänä grillin hankintaa harkitseville.


 Vuonna 2018 teimme reissut Portugaliin ja Kataloniaan sekä pyörämatkan Ahvenanmaalle, mutta vuoden paras ravintolakokemus löytyi vain parin kilometrin päästä kotoa: Ravintola Kajo on onnistunut joka visiitillä tarjoamaan jotain uutta ja villiä: Annosten valmistustekniikat ja raaka-aineyhdistelmät ovat yllättäviä ja ennakkoluulottomia ja ainakin toistaiseksi ne ovat olleet myös erittäin osuvia. Joko Kajon keittiöllä on taianomainen kyky yhdistää makuja ja tekstuureja tai vaihtoehtoisesti siellä tehdään valtava määrä testiannoksia, joista poimitaan huiput listalle. Oli miten oli, tämä ravintola kannattaa pitää korvan takana.
Vuoden pörröinen olo-palkinto menee Prioratille ja Falsetin kaupungille. Parin vuoden tauon jälkeen vierailu kyseisella viinialueella oli kuin kotiinpaluu, jotenkin: Vierailu tutuilla tuottajilla Gratallopsissa, pitkä lounas Celler de l'Aspicissa, aperetiivit Hostal Sportin terassilla. Näin sen vain pitää mennä.

Vuoden ruokakauppapalkinto menee itseoikeutetusti Tampereen parhaalle eli kauppahallille. Tästä pohjoismaiden suurimmasta (Vaviskoon Helsingit ja Kööpenhaminat) hallista löytyy loistavia tuotteita, useampi ravintola, olutbaari, henkilökohtaista palvelua, kulttuuria ja aitoja kohtaamisia. Prisman kassan nimeä et muista, mutta juustot ostetaan aina Harrilta ja vihannekset Minnalta.

Papukaijamerkin saa vielä kauppahallin päätös aloittaa syksyllä iltahallit: Kunkin kuun ensimmäisenä perjantaina kauppahalli pitää ovensa auki pidempään. 4 vuodenaikaa ja muut lounasravintolat tarjoavat aikaista illallista nälkäisille, Flindassa voi ottaa oluen naatiskelle DJ-musiikista ja hallin vilinästä. Kotiin saa vielä viikonloppua varten kaiken tarvitsemansa kukkien, kenkien, sardiinien ja maa-artisokkien väliltä.

Vuoden kiinnostavin viinialue oli ehdottomasti Colares Portugalin rannikolla Lissabonin länsipuolella. Manner-Euroopan läntisimmän pisteen eteläpuolella viljellään viiniä miltei mahdottomissa olosuhteissa, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Ramisco-punkut vaativat aikaa, ja maistettu 1990-luvun Viuva Gomes oli vielä turhan tiukka. Kaapissa odottaa onneksi vuosikerran -68 pullo...
Vuoden paras pyöräkohde oli Turku ja Ahvenanmaa. Turun ympäristöstä löytyy kivoja pyöräreittejä ja kaupungista mittava ja laadukas ravintolatarjonta. Pyöräilijöille annettakoon lämmin suositus Sergio's al mare-pizzerialle Ruissalon telakalla. Ahvenanmaalle pääsee Turusta näppärästi, ja saari on tasaisuutensa vuoksi pyöräilijän unelma. Kastelholman linnan kupeesta löytyy Smakby, johon kaikkien Ahvenanmaalla pyörähtävien kulinaristien kannattaa tutustua.
Vuoden säväyttävin punaviini oli tänä vuonna (mahdollisesti nauttimisympäristön vuoksi) Ferrer Bobetin Vinyes Velles 2013. Raikkaan pään Priorat, joka oli vielä nuori ja kulmikas mutta silti tasapainoinen. Näitä on pakko hankkia kotiinkin, vahva suositus jos jossain törmää!
Valkoviinipalkinto jää tänä vuonna jakamatta, koska viiden minuutin miettimisellä ei nouse mieleen mitään päräyttävää. Pari kuukautta sitten nautittu Wittmannin riesling nousee lähelle, mutta ei sekään ollut varsinainen tajunnanräjäyttäjä.
Paras aperatiivi oli tänä vuonna vermutti: Näitä maisteltiin erilaisia sekä Portugalissa että Kataloniassa, ja reissujen jälkeen tilattiin erilaisia myös kotiin. Nauti karvauden ja makean liitosta hyvin jäähdytettynä ja hitaasti!
Vuoden comfort food-palkinto menee hapanjuuripizzalle, jota on paistettu nyt joka sunnuntai viiden vuoden ajan. Tekniikka alkaa olla hallussa, vaikkakin tuotantomäärän skaalaaminen suuremmalle porukalle tuottaa edelleen haasteita.
Ja sitten viimeisenä julistetaan (*rumpujen pärinää*) yleisen sarjan voittaja, joka on tänä vuonna ehdottomasti kesä. Edellisestä olikin vuosia, joten otetaan heti ensi vuonna uudestaa. Jooko ?

torstai 20. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 20.luukku: Viinitarvikkeita lahjaksi

Mitä ostaa lahjaksi viininystävälle, jolla on jo kaikkea? Mitä jos ostaisit hänelle ns.kulutustavaraa eli viinipullon avaajan, laseja tai muuta viinillisiä tarvikkeita?

Viinipullon avaajista me suosimme kahdenlaisia avaajia. Arkikäytössä meillä on klassinen tarjoilijan viinipullonavaaja joita saa niin Alkosta, ruokakaupasta kuin keittiötarvikekaupoista. Vanhojen viinien kanssa käytämme ns.hovimestarin ystävää eli avaajaa joka auttaa irrottamaan vanhat korkit pullosta hellävaraisesti. Tiesitkö, että avaajan nimi tulee siitä, että avaajalla saa viinipullon auki niin ettei isäntä ei sitä huomaa. 

Toinen hyvä lahjavinkki on kuohuviinipullon kanssa ostettuna kuohuviinipullonsulkija, jonka avulla kuplat pysyvät pullossa tallella paremmin. Näitä tarvii ainakin meidän taloudessa useita, koska yksi on aina hukassa. Kaatonokka viinipullolle on myös pieni, mutta kätevä lahja. Lahjansaaja kiittää, kun pöytäliinat pysyvät puhtaina.

Hieman arvokkaampi, mutta taatusti mieluinen lahja on viininystävän lahjapakkaus. Sieltä löytyy niin tyhjiöpumppu, viinipullon avaaja ja kaatonokkakin samasta lahjapaketista. 

keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 19. Luukku: Varmat valkoiset lahjasuositukset.

Lahjasuositusten kanssa vanhat varmat-politiikka sen kuin jatkuu. Seuraavat ovat viinejä, jotka ovat vuodesta ja kerrasta toiseen hyviä. Näitä tuttuja ja turvallisia viinejä voi varauksetta suositella kaikille.

Alkon kuva


Ensimmäisenä suosituksena suuren Alsacelaisen tuottajan, Trimbachin, Riesling Réserve. Tämä viini on takuuvarma täyteläisempi, hedelmäinen riesling, johon on kehittynyt orastavaa petrolisuutta. Runsaampi riesling on hyvä jo nyt, mutta mikäli lahjan saaja haluaa säästää viiniä tulevia nautiskeluja varten, voi tätä hyvin säilytellä ilman huolta parasta ennen-päivästä.

Alkon kuva
Toinen riesling-suositus Saksan puolelta: Weingut Witnter on Rheinhessenin riesling-taituri, jonka kyläviini Dittelsheim Riesling löytyy Alkon valikoimasta. Viini on edellistä kepeämpi, sen aromimaailma selkeästi sitruksisempi verrattuna alsacelaiseen. Viinissä on melko viiltävä hapokkuus, joten hammaskiilteidensä puolesta huolestuneelle se ei lahjaksi sovi. Jos lahjan saaja harrastaa (meidän tavoin) blinejä uutena vuotena, voi tämän lahjoittaa tarpeeseen!
Alkon kuva

Kolmas suositus tulee Italiasta eikä ole riesling. Punaisista suosittelimme Mastroberardinon Taurasia, ja nyt valkoisella puolella suosittelemme saman tuottajan Fiano di Avellinoa. Tämän viinin taika on mielestämme siinä, että sitä voi säilyttää ties kuinka pitkään erittäin positiivisin tuloksin. Nautimme pari vuota sitten 70-luvun Fianon, joka oli kerrassan upea viini. Tämän viinin siis lahjoittaisimme kärsivälliselle viiniharrastajalle. Takaamme, että tätä kun kypsyttää kymmenisenkin vuotta niin saa jotakin aivan upeaa!

tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 18. luukku: Joulun punaiset lahjat

Jatkamme punaisten lahjavinkkien kanssa samaa vanhat varmat-teemaa, jonka aloitimme kuohuviineissä. Seuraavassa kolme punaviiniä, joihin on ainakin toistaiseksi aina voinut luottaa. Toki viinien vuosikertavaihtelu asettaa aina rajoitteensa, emmekä ole kaikista näistä tuorempia vuosikertoja maistaneet joten pieni varaus jätettäköön tälle.

Alkon kuva

Ensimmäisenä suosituksena tuhti mutta silti mausteinen ja raikas viini Italian Campaniasta. Mastroberardino on suurehko, luotettava tuottaja, joka on nostanut Taurasin alueen viinit maailman tietoisuuteen, Alkosta löytyy nuorempi Mastroberardino Taurasi 2013, joka on täyteläinen, punaisen marjainen, mausteinen ja jykevän tanniininen viini. Tämä kaipaa ehdottomasti seurakseen korkeintaan mediumiksi kypsennettyä lihaa, muutoin ovat ikenet kovilla. Viinikaapin tai -kellarin omaavalle tämä on oiva lahja, sillä viiniä voinee huoletta hillota vuosikymmenen tai pari. Mikäli haluaa panostaa hieman enemmän ja arvostaa pikaisempaa lähestyttävyyttä, voi hankkia kehittyneemmän ja tanniineiltaan aavistuksen kesyyntyneemmän Mastroberardino Taurasi Riservan vuodelta 1998. Tämä alkaa olla varsin nautittava, mutta säilyy edelleen vallan mainiosti.

Espanjasta nostamme esiin luottopakkina vanhan kunnon Faustinon. Näistä lahjapulloksi sopii ikääntynein Faustino I, josta tälle hetkellä on alkossa (peräti vakiovalikoimassa) tarjolla vuosikerta 2005. Viinissä alkaa olla ikääntyneen Riojan henkeä: Tammea ja satulananahkaa löytyy punaisten marjojen taustalta ja tanniinirakenne alkaa olla jo mukavasti pyöristynyt. Jos sattuu olemaan varoissaan ja asuu lähellä Arkadiaa, niin voi toki hakea erikoiserästä saman viinin vuodelta 1970. 
Alkon kuva

Viimeisenä suosituksena vielä raikkaampi viini Italian Piemontesta. Vanha varma on Fontanafreddan Lange Nebbiolo, jossa nebbiolon aromimaailma tarjoillaan raikkaassa, nuorekkaassa muodossa. Viini on oivallinen pari monille tuhdimmille ruuille, sillä raikas hedelmähapokkuus ja kohtalaisen runsaat tanniinit puhdistavat suuta sekä rasvahunnusta että proteiinijäämistä. Kaupan päälle tulee roppakaupalla karpaloita ja hapankirsikkaa sekä kevyttä mausteisuutta. Tämä on sikäli oiva lahja, että korkin voi avata heti ja nauttia viinin jouluruokiensa kera!

maanantai 17. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 17.luukku: Viinilehtiä lahjaksi

Mitä tilata viininystävälle, jolla on jo kaikkea? Tilaa viinilehti maailmalta joko paperisena tai digiversiona. Meille tulee kotimaisista viinilehdistä Glorian ruoka ja viini ja VIINI, mutta niiden lisäksi maailmalta löytyy monta hyvää vaihtoehtoa.

Brittien klassikkoviinilehdistä on Decanter, jonka saa tilattua niin digiversiona kuin paperisena. Digiversio on hyvin taitettu tableteille ja sen saa hieman halvemmalla kuin paperisen.

Toinen meidän suosikki viinilehdistä on harvemmin ilmestyvä Noble Rot, joka on laajentanut lehdestä toimintaa niin maahantuontiin kuin laadukkaan viinibaarin pyörittämiseen. Pidämme heidän tuoreesta otteesta viinikirjoittamisen saralla ja heillä on myös loistavia ruoka-ja ravintolavinkkejä.

Jenkkien suurimpia viinilehtiä ovat Wine Enthusiast ja Wine Spectator, jotka kummatkin saa tilattuna sekä diginä että printtinä kotiin. Molempia voimme suositella lahjalistalle.

Jos lahjansaajaa kiinnostaa viinin lisäksi muutkin alkoholijuomat niin suosittelemme tutustumaan Wine & Spirits-lehteen, joka laajentaa tietämystä muistakin juomista.

Näillä pääsee lahjaostoksilla jo hyvää alkuun ja lahjansaaja varmasti kiittää lahjasta, josta voi nauttia useamman kuukauden kerralla.

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 16. luukku: Adventtimenu vol.3

Tässä kolmannessa ja viimeisessä adventtimenussa on varmoja klassikoita, joskin pienellä twistillä. Koska ensimmäisessä menussa pääruoka oli kalaa ja toisessa lihaa, päätimme tällä kertaa tehdä kasvispääruuan. Myös alku- ja pääruoka sopivat kasvisruokalijalle, ja tarvittessa annokset on helppo tehdä myös vegaanisena.
miten sipulikeitosta saa kuvan joka ei näytä
oksennukselta ?
Alkuruuaksi klassinen ranskalainen sipulikeitto

800g sipulia
5 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
pari timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
pari kierrosta mustapippuria
suolaa

Keiton gratinointiin hyvää (mielellään hapanjuuri-) leipää ja voimakkaanmakuista juustoa kuten gruyèreä.

Silppua sipulit ja laita paksupohjaiseen kattilaan voin kanssa. Freesaa miedolla lämmöllä pitkään jotta sipulit alkavat karamellisoitua, noin 15-20 minuuttia vähintään. Varo kuitenkin polttamasta. Kaada päälle viini ja kasvisliemi, lisää laakerinlehdet, timjami ja pippuri. Keittele tunti pari hellästi. Mausta lopussa suolalla.

Ennen tarjoamista laita keitto uuninkestäviin kulhoihin tai syville lautasille, leikkaa päälle siivut leipää ja ripottele päälle raastettua juustoa. Laita uuniin grillivastuksen alle ja anna gratinoitua viitisen minuutia (kunnes juusto ottaa rusehtavaa sävyä). Tarjoa kuumana.

Pääruuaksi punajuuriblinit + härpäkkeet

Blinitaikina:
2 isoa punajuurta keitettynä ja soseutettuna
2 dl bulgarianjogurttia
2 dl tattarijauhoa
1 tl sokeria
1/2 pakettia hiivaa (jos omistat hapanjuuren, voit korvata osan jogurtista aktiivisella hapanjuurella ja nostattaa hieman pidempään viileässä: saat happamampia ja vähemmän hiivaisia blinejä.)
1 muna (eroteltuna)
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Keitä kuoritut ja kuutioidut punajuuret kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella. Laita punajuurisoseen sekaan jogurtti, sokeri ja hiiva sekä tattarijauhot. Anna käydä vähintään 2 h hiivalla, taikinajuurta käyttäessä seuraavaan päivään. Kun taikina on käynyt ja kuplii kunnolla, siihen lisätään ennen paistamista suola, keltuainen ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen. Blinit paistetaan kirkastetussa voissa mielellään blinipannussa, mutta koska emme sellaista omista käytimme tavallista 4 pikkuletun pannua.

Tarjoa blinit päälisineen: Punajuuriblineille sopi hyvin sinihomejuusto, mutta perinteiset suolakurkut, sipulisilppu, smetana ja käytännössä kaikki mahdolliset pikkelöidyt kasvikset istuvat makumaailmaan hienosti. Mikään ei myöskään estä tarjoamasta graavikalaa tai mätiä. Suolakurkkujen ja smetanan paras kaveri on tietysti hunaja, etenkin vähemmän makea havumetsähunaja toimi todella hyvin.

Jälkiruuaksi viikunoita viinissä ja riisipuuroa

3 dl ruby portia tai muuta makeaa punaista viiniä
300 g kuivattuja viikunoita
2 tähtianista
1 kanelitanko
(sokeria)

Laita viikunat ja portviini sekä mausteet kattilaan. Keittele kasaan kunnes liemi on siirappimaista. Lisää halutessasi sokeria ja jäähdytä.

1 dl sushiriisiä
2 dl maitoa
suolaa

Huuhtele sushiriisiä juoksevassa vedessä kunnes vesi kirkastuu. Keitä miedolla lämmöllä maidossa kypsäksi, lisää suolaa. Anna jäätyä. Muotoile jäähtyneestä riisistä golfpallon kokoisia pallukoita. Kokoa annos laittamalla pohjalle viikunoita ja portviinisiirappia ja heitä riisipallo päälle.


lauantai 15. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 15. luukku: Vanhat ja varmat kuohuvaiset lahjapullot


Hiljattain luimme artikkelin siitä, miten craft beer-panimot joutuvat keksimään uusia tuotteita kiihtyvällä vauhdilla, koska harrastajat keräävät untapped-portfoliota eivätkä pitkään tuotetut, huippunsa hiotut tuotteet kiinnosta. Sama pätee jossain määrin viiniin, joten päätimme suositella lahjapulloiksi viinejä, joita olemme vuosien varrella ostaneet toistuvasti. Viineissä toki vuosikertavaihtelu tulee ottaa huomioon, mutta seuraavissa joulukalenterin luukuissa on koottuna joitakin suosituksia viineistä, jotka ovat aina ollet hyviä.

Kuohuvista ensimmäinen suositus on Jacquesson Cuvée 740 Extra-Brut. Tätä runsasta ja paahteista samppanjaa olemme ostaneet useamman kerran: Se on täysin kuiva mutta silti melko runsas, hapokas ja mineraalinen viini joka on ensisijaisesti ruokasamppanja. Täsmäsuositus uutena vuotena usein nauttimillemme graavatuilla ja kylmäravustetuilla kaloilla topatuille blineille.
Toinen suositus on Juvé y Camps Gran Reserva Cava Brut Nature. Tämä cava on vuodesta toiseen tasaisen laadukas ja jollain tapaa klassisen cavan ytimessä: Täysin kuivanakin runsaan päärynäinen, hedelmäinen ja kukkainen aromimaailma hapokaissa ja raikkaissa raameissa. Menee aperetiivina, mutta ei häpeä myöskään merenelävien seuraa.

Sitten on vielä Franciacorta, josta suosittelemme Bellavistan Almaa. Tämä on tyyliltään ikään kuin synteesi edellisistä: Melkoisen hedelmäinen, mutta tässä on selvästi Cavaa runsaammin paahteisuutta. Aromimaailmasta löytyy kivellisiä hedelmiä ja tuoretta pähkinää. Hyvinkin samppanjan veroinen kuohuviini Pohjois-Italian laatualueelta.

perjantai 14. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 14.luukku: Makeita viinejä joulun jälkiruuille

 Jouluna on hyvä aika avata myös makeita viinejä: Ne ovat usein hyviä pareja juustoille, ja toisaalta makeita on mukava siemailla myös piparien ja muiden makeampien jouluherkkujen ohessa. Seuraavassa kolme suositusta eri tyylistä jälkiruokaviineistä, joista olemme vuosien varrella pitäneet.

Ensimmäisenä valkoinen portviini. Ihastuimme näihin taannoisella Lissabonin reissullamme, ja makeat valkoiset portit sopivat mielestämme hyvin sekä hedelmäjälkiruuille että juustoille. Alkosta löytyy pienessä pullossa Ferreiran 10 Years White Port, joka on rehellisen makea, hillotun aprikoosinen ja aavistuksen paahdetun pähkinäinen. Tarjoa viileänä jälkiruokien tai juustolautasen kanssa, tai sekoita alkumaljaksi Portugalissa suosittu port-tonic!
Toisena suosituksena aiemminkin kehumamme Celler Pinolin Josefina Pinol Vi Dolc Bianco, josta enemmän tämän viimevuotisen Hella & Huoneen joulumenu-jutun loppupuolella. Kyseessä on siis vanhojen garnacha blanca-köynnösten rypäleistä tehty aprikoosinen, appelsiinimarmeladinen ja kukkainen makea viini, jossa on sokeria 190 grammaa litrassa. Viini on omiaan hedelmäjälkiruuille, mutta toiminee hyvin myös piparien ja sinihomejuuston kanssa.
Kolmantena vielä viini, johon tutustuimme ensimmäisellä matkallamme Prioratiin. Maistoimme tätä Celler de Capcanesin Pansal del Calas-viiniä Falsetin loistavassa Celler de l'Aspicissa, jossa se tarjottiin juustojen seurassa. Tuottaja suosittelee viiniä näemmä naudalihalle tai riistalinnuille, mutta itse ainakin kokisin yhdistelmän hieman outona sillä viinissä on sokeria miltei 100 grammaa litrassa. Tarjoile siis tämä makea, hapokas viini kovien juustojen kanssa tai Banyulsin tapaan tumman bitterisen suklaan seurassa.

Kuvat@alko.fi

torstai 13. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 13.luukku: Valkoisen joulun varmat valinnat


Olemme vahvasti sitä mieltä, että perinteisen suomalaisen joulupöydän ruuille valkoviini on huomattavasti punaista osuvampi valinta. Seuraavassa on valkoviinivinkit kolmessa hintakategoriassa, ja mielestämme näistä kaikissa on piirteitä joiden ansiosta ne tukevat hyvin joulun ruokien makumaailmaa.
Ensimmäisenä äärimmäisen raikas, kevyt viini Portugalin pohjoisosasta. Casal Garcia on suuri massatuottaja, mutta heidän vinho verdensä on mielestämme vallan passeli kaveri etenkin joulun kalaisille alkuruuille. Casal Carcia Vinho Verde on valmistettu pääosin loueiro-rypäleestä, joka on hieman täyteläisempi kuin tunnetumpi alvarinho. Viiniin on jätetty myös hieman yleisöön vetoavaa jäännössokeria, mikä toimii makeanhappamien silakoiden kanssa aina loistavasti. Aromimaailma on viinissä omenainen ja raikas, kokonaisuus kepeä.

Toisena samantyyppisenä mutta huomattavasti aromaattisempana viininä suosittelemme puolikuivaa/puolimakeaa rieslingiä Saksan Rheingausta. Barth Fructus riesling on jopa röyhkeän hedelmäinen: aromimaailmassa kivellisiä hedelmiä, kypsää sitrusta ja eksoottisempiakin nuotteja. Suussa sitrushappoinen ja rehellisesti aavistuksen makea, siis täydellinen pari savukaloille!

Viimeisenä vielä hieman eri tyylin valkoviini. Veneton alueelta Soave Classicosta tuleva Pieropan la Rocca on yhden tarhan viini. Se on valmistettu alueen rypäleestä carganegasta, ja viini on kypsynyt tammessa vuoden päivät. Sen aromimaailmassa luumua ja päärynää, yrttisyyttä ja tammikypsytyksen tuomaa paahdettua pähkinää ja kermaisuutta. Suussa kohtalaisen täyteläinen, täysin kuiva, aromeiltaan hienovaraisen vähäeleinen, mineraalinen ja hapokas. Täyteläisempänä toimii hyvin lohikalojen ja possun kanssa, mutta tämä voi taklata jopa tuhdit laatikot. Tyylikäs moniottelija joulupöytään, väittäisimme.

Kuvat@alko.fi

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 12.luukku: Punaisia suosituksia joulupöytäänPerinteisille jouluruuille sopii mielestämme paremmin valko- kuin punaviini: Happamanmakeat silakat tai toisaalta suolaiset ja rasvaiset lohikalat huutavat hapokkaan raikkaita valkoviinejä, ja punaisten puolelta on vaikea löytää hyviä pareja myöskään täyteläisille ja makeahkoille joululaatikoille. Yhä useammat kuitenkin syövät joulupöydässään jotain muuta kuin edellä mainittuja, joten punaviinisuosituksillekin on paikkansa:

 Ensimmäisenä hyvin edullinen portugalilainen: Täyteläinen ja marjainen Quinta das Setencostas tulee Alenquerin alueelta, joka on laajemman Lissabonin alueen ala-apellaatio pääkaupungin koillispuolella. Vähemmän tunnetujen paikallisten lajikkeiden sekoite tarjoilee kohtalaisen suoraviivaisen kattauksen tummia marjoja ja pehmoista mausteisuutta. Suussa hyvin täyteläinen (pienen jäännössokerinkin ansiosta), keskitanniininen ja pyöreä. Jos haluat nauttia laatikoiden ja kinkun seurassa punaista, saattaa tämä olla peliliike.

Toinen suositus tulee meidän rakkaasta Prioratistamme: Keskihintainen Nona Petit on alueen viiniksi varsin edullinen. Garnachaa ja Samsoa Bordeaux-lajikkeiden tukemana. Edellistä viiniä punaisempia marjoja kuten kirsikkaa ja mansikkaa, hennosti viikunaa. Runsas ja mausteinen tuoksu. Suussa runsas, hapokkuuden ansiosta kuitenkin melko raikas. Alueelleen tyypillisen tanniininen ja mineraalinen.  Tämä toimii hyvin liharuokien seurassa, laatikoiden seurassa tuskin niinkään.

Viimeinen punaviinisuositus on tilausvalikoimasta: Hivenen hintavampi COS Cerasuolo di Vittoria on ihastuttava ja monikäyttöinen viini. Se tulee kuumasta Sisiliasta, mutta on yllättävän raikas. Nero d'Avolan ja frapatton sekoite on perusvireeltään raikkaan punamarjainen, mutta kaupan päälle saa monikerroksisen kattauksen mausteisuutta, yrttisyyttä ja kukkeutta. Kerrassaan hieno viini, joka sopii runsasaromisille ja yrttisille ruuille, erityisesti tomaattipohjaisille.


tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 11.luukku: Oluen ystävälle lahjat Flinda Juomapuodista

Joulun juomapöytään sopii ehdottoman hyvin laadukas käsityöläisolut. Kauppahallin oma olutkauppa Flinda-juomapuoti tarjoaa monta hyvää joululahjaideaa oluen ystävälle. Saat heiltä ammattitaitoisen palvelun lisäksi laajan valikoiman pienpanimoiden oluita. Osta lahjaksi vaikka sixpack-käsityöläisoluita tai lahjakortti Flindaan. Takaamme, että oluen ystävä ei tule pettymään vaan saa nauttia uusista tuttavuuksista oluen parissa.

Ps. Flindalla on myös nykyään oma baari, jossa voit pientä avausmaksua vastaan nauttia kaupan antimista baaritiskillä. Laadukasta olutta nauttiessa voit samalla miettiä mitä muuta puodin valikoimasta haluaisit ostaa mukaasi.

maanantai 10. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 10. luukku: Helpotustsa joulukiireeseen Nygrenin ennakkotilauksella!

Kalapöytä kuulunee suurimmalla osalla suomalaisista oleellisena osana jouluateriaan, ja niin myös meillä. Se vain on niin, että joulu ei tule ilman graavilohta ja sinappisilakkaa. Kalaherkut hankimme luonnollisesti Tampereen parhaasta (ainoasta) kalakaupasta eli hallin Nygreniltä.

Nygrenin tiskiltä saa joulukuun alussa hakea ennakkotilauslistan, jonka kanssa on helppo suunnitella jouluinen kalapöytä: Päätöksiä määristä ja laaduista saa miettiä rauhassa, eikä tarvitse kantaa huolta tuotteiden loppumisesta jos sinne kauppaan ei ehdikään rynnätä ensimmäisten joukossa. Noutopäivän saa itse valita joulua edeltäville päiville. Ennakkotilausten nouto on varsin vaivatonta (etenkin verrattuna Nygrenin useampien satojen asiakkaiden [nykyisin onneksi myös virtuaaliseen] jonoon joulua edeltävinä päivinä): Ennakkotilaukset odottavat noutajaa valmiiksi pakattuna hallin kellarin kylmävarastossa, josta vain ennakkotilausasiakkaita palveleva työntekijä ne sinulle noutaa yleensä alle 10 minuutin odotusajalla, usein nopeamminkin.

Näiden ennakkotilauslomakkeiden viimeinen palautuspäivä on ensi lauantaina 15.12, joten jos haluat säästyä hermoja raastavalta jonotukselta ja hätäisiltä päätöksiltä hallissa tai marketin kalatiskillä, niin hae ennakkotilauslomake alkuviikosta ja palauta ajoissa!

sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 9. luukku: Toinen adventtimenu eli palstenakkakeittoa, peuratortillaa ja mandariinia suklaan kera

Toisessa adventtimenussa pysytään pääosin suomalaisissa raaka-aineissa, mutta niistä rakennellaan etenkin pääruuan yhteydessä meksiko-henkinen annos joka tuo sopivasti lämpöä viileään ja pimeään syksyyn.

Adventtimenu II:
Lakritsipunajuurta piparitaikinassa
Palsternakkakeittoa
Peuratortilla
Mandariinia ja suklaata
Lakritsipunajuuret piparitaikinassa:

8 pientä punajuurta
1 dl punaista balsamicoa
2 dl vettä
suolaa
2 laakerinlehteä
1 tl lakritsijauhetta
1 tl suolaa

Piparkakkutaikinaa (valmista, jos haluat päästä helpolla)

Sinihomejuustoa
Kermaa

Kuori punajuuret, laita kattilaan yhdessä balsamicon, veden ja mausteiden kanssa. Keitä pehmeiksi ja anna jäähtyä liemessään. Kauli piparitaikinasta ohuita levyjä. Leikkaa punajuuret puoliksi, kuivaa paperiin ja kääri piparitaikinaan. Painele nyytit kiinni. Paista 225-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia kunnes taikina himan tummuu. Ota jäähtymään. Tarjoa jäähtyneet ja rapsakoituneet punajuuret kermalla notkistetun sinihomejuuston kanssa pienenä alkupalana.

Palsternakkakeitto

3 palsternakkaa (noin 500 g)
1 granny smith-omena
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
50 g voita
2-3 rkl vaaleaa balsamicoa
rakuunaa
pari kierrosta valkopippuria
suolaa
hunajaa
(kermaa)
paahdettuja hasselpähkinöitä tarjoiluun


Kuori sipulit, valkosipulit ja palsterit. Laita voi ja kasvikset kattilaan ja paistele viitisen minuuttia. Lisää vettä litra, laita sekaan pippuri ja rakuuna.  Keitä kasvikset kypsäksi. Lisää lopussa omena paloina ja keitä vielä viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla, hunajalla ja balsamicolla. Jos haluat pehmentää keittoa, lisää desi kermaa. Tarjoa hasselpähkinärouheella koristettuna leivän kanssa.

Peuratortillat

(ylikypsää peuraa - sienisalaattia - mole-kastiketta ja lisukkeita ohrarieskalla)

Ylikypsä paisti:

luullinen paisti (käytimme peuraa, mutta hirvi, poro tai nauta käyvät yhtä hyvin)
2 sipulia
1 porkkana
3 sellerinvartta
5 valkosipulinkynttä
puoli pulloa punaviiniä
oliiviöljyä paistamiseen
1 kanelitanko
3 tähtianista
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
3 laakerinlehteä
10 mustapippuria
3 rkl punaviinietikkaa
suolaa paistin koosta ja nesteen määrästä riippuen.
1 rkl sokeria

Kuumenna valurautapadassa oliiviöljy, paista paistiin väri. Lisää pataan pilkotut kasvikset ja kuullota niitä hetki lihan viererllä. Lisää viini ja mausteet. Lisää vettä niin että paisti peittyy. Mausta lopuksi suolalla: Liemi saa maistua reippaan suolaiselta, koska suolaa imeytyy lihaan. Laita pata uuniin 80 asteeseen ja anna muhia seuraavaan päivään. Mitä pidempään sen parempi.

Kun liha on valmis, ota uunista ja nosta liha lautaselle. Revi kulhoon ja laita sivuun. Siilaa liemestä mausteet ja kasviksenpalat pois ja laita liemi talteen. Kastikkeeseen tarvitset 500 ml lientä, lopun voit säästää tuleviin keittoihin pohjaksi.

Mole:

500 ml lientä
3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 suippopaprika
50 g (70-80 %) tummaa suklaata
(balsamicoa, suolaa tarvittaessa)

Kuullota pilkottua chiliä, paprikaa ja valkosipulia hetki öljyssä. Lisää liemi. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää suklaa. Anna redusoitua matalalla lämmöllä kunnes konsistenssi tuntuu sopivalta. Mausta vielä tarvittaessa.

Sienisalaatti:

300 g suppilovahveroita
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 hapankurkku
1 prk smetanaa
suolaa, hunajaa ja valkopippuria

Hakkaa sienet hienoksi. Paista niistä nesteen pois ja anna jäähtyä. Hienonna sipulit ja hapankurkku, sekoita jäähtyneisiin sieniin. Sekoita smetana, hunaja ja suola joukkoon.

Laita tarjolle revitty, lämmitetty liha, ohrarieskoja, mole-kastike ja sienisalaatti. Lisukkeeksi voit laittaa tarjolle vaikkapa porkkana- ja kaalisuikaleita, edellä valmistettuja lakritsipunajuuria ja vihersalaattia. Meillä sattui olemaan granaattiomena, ja tämän hapokkaat siemenet sopivat myös todella hyvin näiden riistatortillojen makumaailmaan.
Mandariinia ja suklaata:

Mandariinihillo

4 mandariinia
2 dl hillosokeria
3 dl vettä

Keitä ensin pestyjä mandariineja kokonaisena 5 minuuttia. Kuori mandariinit. Laita kuorittuna takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Keitä, kunnes mandariininpalat ovat hajonneet ja liemi alkaa sakeutua hilloksi. Laita purkkiin jäähtymään

piparikupit

Kauli piparkakkutaikinasta pyöreitä noin 15 cm halkaisijaltaan olevia ohuita kiekkoja sel verran kuin teet annoksia.  Paista uunissa kukin omalla sopivan kokoiseksi leikatulla leivinpaperila kypsiksi ja nosta sitten jäähtymään pyöreäpohjaisiin kulhoihin niin, että jäähtyessään ja kovettuessaan muotoutuvat kupeikisi.

Suklaakuorrute

100 g tummaa suklaata
0,5 dl kermaa.

Lämmitä kerma kiehuvaksi. Palastele suklaasta 80 g joukkoon ja sulata levyllä. Ota lämmöltä ja lisää vielä loppu suklaa ja sekoita joukkoon.

Laita piparikuppien pohjalle vajaan sentin paksuinen kerros mandariinihilloa ja kaada päälle puolen sentin suklaakerros. Anna jähmettyä rauhassa. Koristele lopuksi fileeratuilla appelsiinin- tai mandariininlohkoilla ja kermavaahdolla

lauantai 8. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 8 luukku: Lahjat kulinaristille Culinariasta!

Suurina ruuan ystävinä olemme olleet jo vuosia Kauppahallin lähellä sijaitsevan herkkukaupan, Culinaria Keittiöelämää- liikkeen kanta-asiakkaita. Vierailemme liikkeessä melkein viikoittain, koska taloutemme perusraaka-aineista pastat, suklaat, oliiviöljyt, sardellit, osa mausteista ja kahvipavut ostetaan heiltä. Esimerkiksi Martellin pastoja on viimeisen vuoden aikana nostettu esiin muutamassa ruokalehdessä, mutta näitä nyttemmin suosituksi tulleita pastatuotteita on saanut Tampereen Aleksis Kiven kadulta jo vuosikausia. Liikkeen omistaja on tuonut Tampereelle tuulahduksen välimereltä, sillä Culinarian hyllyistä  löytyy laadukkaita tuotteita pääosin Italiasta ja Espanjasta sekä jossain määrin ranskasta.

Tuotteitä etsitään liikkeeseen antaumuksella ja matkapäiviä säästämättä: kauppias Maijastiina Ovaska tuo suurimman osan liikkeensä tuotteista itse maahan ja etsii aina uusia tuttavuuksia jo hyväksi havaittuun valikoimaan. Jos lähipiirissäsi on siis ruuan ystäviä, joilla on jo kaikkea niin suosittelemme heille Keittiöelämän herkkukoria tai lahjakorttia lahjaksi. Se ei taatusti voi mennä vikaan. Ps. Jos haluat vierailla kaupassa joulun alla ja kysyä vinkkejä joululahjoiksi niin paras aika vierailla on viikoilla 49-50. Muista myös kysyä samalla parhaat vinkit ruokamatkojen kohteeksi Eurooppaan, koska kauppias taatusti osaa kertoa sinulle mistä saa parhaat arancinit, oliiviöljyt, pistaasit tai balsamicot!

perjantai 7. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 7. luukku: Pikkupulloja kahden hengen jouluun


Joulua vietetään usein laajemman perheen kesken, mutta me ainakin olemme viime vuosina työkiireiden keskellä päättäneet muutamana vuonna viettää aattoillan oman perheen kesken. Olemme usein kokkailleet kolmen ei-jouluruuan menun ja nauttineet sen kanssa pari lasillista. Seuraavassa onkin suosituksia Alkon pikkupulloista, jotka ovat oivallisia kahden hengen aterialle.

Ensinnäkin hyvin joulupöytään sopiva valkoviini, nimittäin Pieropanin Soave Classico. Kympillä irtoaa puolikas pullo tätä mineraalista, sitruksista ja inan yrttistä valkoviiniä, joka on hyvä kumppani monenlaisille jouluruuille

Tilausvalikoimasta löytyy meidän jouluperinteemme nyt myös pienessä pullossa: Hieman funkimman, ikääntyneen bordeaux-blendin ystäville Chateau Musarin vuosikertaa 2011 saa pikkupullossa: Tummia marjoja ja vahvoja tertiaariaromeja, olkaa hyvät!

Viime vuodelta ehdoton voittaja pikkupullojen sarjassa on Guigalin Côte-Rôtie Bru


ne et Blonde 2014: Hieno syrah, jonka aromimaailma on kirsikkainen, oliivinen ja vahvasti pippurisen mausteinen. Hyvähappoinen ja tanniinirakenteeltaan napakka viini, jonka voi hyvin yhdistää vaikkapa selkeille riistaruuille.

Tässäpä näitä. Pikkupulloja on tullut valikoimaan kiitettävästi, ja etenkin tilausvalikoiman puolella niistä löytyy myös laatutuotteita. Kuohuvasta tässä ei ollut erikseen suositusta, sillä etenkin isojen talojen samppiksia löytyy pikkupulloissa varsin hyvin.

torstai 6. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 6.luukku: Magnumeita isommalle porukalleJouluna syömässä on usein isompi porukka, jolloin viiniä tarvitaan sen mukaisesti. Seuraavassa joitakin hyväksi todettuja viinejä, joita löytyy alkon valikoimasta magnum-kokoisena.

Ensin tarvitaan tietysti kuohuvaa, ja koska joulu on hyvä tekosyy nauttia samppanjaa suosittelemme La Choeutte de Campillonia, jota saa ison pullon samppanjaksi sopuhintaan. Viini on varsin kuiva, mutta punaisista rypäleistä valmistettuna se on silti runsaan hedelmäinen ja kevyesti paahteinen. Suussa keskitäyteläinen, hapokas ja mineraalinen. Oiva viini aperetiiviksi tai kalojen seuraan.

Valkoisia löytyy myös hyvin magnumkoossa, etenkin saksalaisia. Schloss Johannisbergin Gelblack Riesling Trocken Rheingausta on oivallisen vuoden 2015 satoa. Viinin aromimaailmassa on kypsää sitrusta ja kivellisiä hedelmiä,  alueelleen tyypillisesti varsin reipasta mineraalisuutta. Suussa kuiva, keskitäyteläinen ja hapokas. Jälkimaku on mineraalinen ja yrttinen. Viini lienee varsin passeli kaveri kinkulle.

Punaisista suosittelemme täyteläistä Chateauneufia. Vieux Lazaret on taattua pappia: Täyteläinen, tummamarjainen ja mausteinen. Tämän viinin sopivuus perinteisille jouluruuille on vähän niin ja näin, mutta jos joulupöydässäsi on kinkun ja laatikoiden sijaan vaikkapa riistaa, sopii tämä viini sen seuraan oivallisesti. Ja kunnolla dekantoituna tällainen täyteläinen viini on vallan mukavaa siemailtavaa vaikkapa takkatulen ääressä.

Kuvat@alko.fi