Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Wittmann Nierstein Riesling 2015


Parin vuoden takaisella Saksan viinitiedotuksen järjestämällä matkalla Rheinhesseniin ja Pfalziin ihastuin välittömästi Niersteinin kylän Roter Hangin liuskekiviseltä rinteeltä tuleviin viineihin. Näissä rieslingeissä oli jotakin aivan erityistä, sillä nuorissakin viineissä oli huomattavan runsasta petrolisuutta. Nuorehkojen viinien hedelmäisyys ja päätään nostava petrolinen mineraalisuus olivat taianomainen yhdistelmä, johon ei aivan joka päivä törmää.

Wittmann on erittäin perinteikäs talo, joka tuottaa viinejä 350 vuosikerran kokemuksella. Talo sijaitsee Rheinhessenin Westhofenissa. Tarhoilla siirryttiin luomuviljelyyn jo 1990, ja biodynaamiseksi ne sertifioitiin 2004. Biodynamiikan periaatteisiin ei kuitenkaan suhtauduta fanaattisesti, vaan Wittmannilla ne tarkoittavat tarkkaa huolehtimista maaperän elinvoimaisuudesta ja monimuotoisuudesta sekä köynnösten hyvinvoinnista: Maaperän mikrobiomi elää symbioottisessa suhteessa viiniköynnösten kanssa, joten sen hyvinvointi edistää myös köynnösten hyvinvointia ja luo edellytykset laadukkaiden viinien tuotannolle.

Viinintuotanto on Wittmanneille luonnon prosessin loppuun saattamista: Rypäleet poimitaan käsin, le valitaan tarkoin ja puristetaan hellästi. Painovoimaisesti kellariin juoksevan rypälemehun annetaan käydä villihiivoilla hitaasti matalassa lämpötilassa.

Talo tuottaa VDP-luokituksen viinejä kaikissa kategorioissa gutswein-luokan lajikeviineistä grosse lage-luokan tarhaviineihin. Kenties parasta vastinetta rahoille tarjoavat kuitenkin kyläviinit (ortswein), joista maistoimme nyt Niersteinin kylästä tulevan rieslingin. Rypäleet tuleva Roter Hangin rinteen keskeltä, Niersteinin kylän länsipuolella sijaitsevalta Orbelin tarhalta.

Viini on väriltään kypsän sitruunan keltainen, keskisyvä. Sen tuoksussa on runsasta vaaleaa kukkaa, hentoa hunajaisuutta, limettiin vivahtavaa sitruksisuutta ja nuori ikä huomioiden varsin selkeää petrolin aromia, joka ei kuitenkaan ole yliampuvaa. Tuoksu on kokonaisuudessaan varsin intensiivinen ja erittäin mielyttävä. Suussa viini on täysin kuivan makuinen, alkuun jopa viiltävän hapokas. Makupaletilla mikään erillinen aromikomponentti ei nouse dominoivaksi. Petrolisuus ei tosin nielusta nouse yhtä vahvasti kuin nenän etuosassa, vaan se muuntautuu jälkimaussa mineraalisuudeksi, joka komppaa hyvin limettisyyttä, joka myös korostuu uudelleen erittäin pitkässä jälkimaussa.

Todellä räväyttävä riesling Rheinhessenin erityislaatuiselta Roter Hangin rinteeltä, jonka liuskeinen maaperä tuo viiniin aivan omanlaisensa luonteen. Viini sopi erittäin hyvin piparjuurikastikkeen kanssa tarjotulle kuhalle, sillä viinin aromimaailma on sikäli intensiivinen että piparjuuren voimakkuus ei jyrää juomaa alleen. Puolet pullosta jäi seuraavalle päivälle, jolloin tätä nautiskeltiin sushien kanssa. Myös tämä yhdistelmä oli hyvin miellyttävä: Soijakstikkeen umami, lohen rasvaisuus ja riisin tärkkelyksinen runsaus puhdistuivat suusta viinin hapokkuuden ansiosta räväkästi. Runsasarominen viini ei tässäkään kombossa jäänyt jalkoihin, vaikka makirullille yhdisti enemmänkin pikkelöityä inkivääriä ja soijaan sekoitti wasabia. Kerta kaikkiaan hieno viini!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti