Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 29. lokakuuta 2012

Viikonlopun viininä: tuliaisia prioratosta

Margen etiketissä, kuvataan hyvin alueen maaperää. 
Viime viikonloppuna avautui ensimmäinen tuliaispullo prioratista, Marge 2010. Rypäleinä tässä Garnacha 60, CS 20, Merlot 10 ja Syrah 10. Viini tulee de l'encastellin tilalta Porrerasta, jonka ohi taidettiin kävelläkin.Kuitenkin viini ostettiin loppureissusta Falsetista viinikauppiaan suosituksen perusteella, hinta taisi olla 8 euron tienoilla.

Viini aukesi perjantaina, jolloin se ilmattiin vacuvinillä tulevaa varten. Ensi maistamalla viini oli hivenen viileää, jolloin aromit olivat varsin hennot. Väri oli syvä purppura. Tuolloin oltiin lähdössä ystävien luo viettämään iltaa, joten tarkempaa makuanalyysiä ei ehditty juuri tehdä. (viini oli lähinnä Kuplan rauhoittamiseen villin työpäivän jälkeen...)

Tanniini maistoi viinin rauhassa seuraavana päivänä, jolloin se oli sopivan lämpöistä. Tuoksussa tuntui mineraalisuutta, punaisia marjoja, mausteita ja hentoa pippurisuutta. Maussa marjaisuus korostui heti viinin valuessa suuhun. Hapokkuus oli kohtalainen, tanniinit melko voimakkaat. Tanniinit yhdessä korkeahkon alkoholipitoisuuden kanssa jättivät mukavan jälkipoltteen, joka ei ollut kuitenkaan viinamainen. Jälkimaussa mausteisuus, etenkin pippurisuus korostui. Viini oli hinta-laatusuhteeltaan yksi parhaista hankinnoista aikoihin.

Viini oli auki lähes viikon, Tanniini nautti siitä puoli lasillista joka ilta. Viini parani viidenteen aukiolopäivään saakka, vasta torstaina viini alkoi maistua hieman etikkaiselta. Marjaisuus korostui koko  5 päivän ajan, ja viini pehmeni mukavaksi siemailujuomaksi.

Loistohankinta, tätä oli kiva nautiskella syksyn ensimmäisiä räntäsateita ikkunan takaa katsellessa

maanantai 22. lokakuuta 2012

Viikon valinta: Blossa 2012

Kuva: Blossa.se
Tämän vikon valinta on perinteisesti Blossan vuosikertaglögi. Meillä on ollut tapana maistella joka vuosi uutta Blossa-makua, kuten varmaan suurin osa suomalaisista tekee. Kahvin makuinen Blossa on on ollut tähän asti maistetuista paras meidän molempien mielestä. Uusin Blossa on valkoinen glögi, jossa maistuu Yuzu-hedelmä yhdistettynä inkivääriin. Yuzu on Kaakkois-Aasiassa viljeltävä sitrushedelmä, joka muistuttaa maultaan eniten mandariinia ja greippiä. Blossa-glögiä on tehty vuodesta 2003 ja nyt juhlitaan kymmenettä vuosikertaa, kertovat Altian kotisivut.

Kaveripiirissämme Blossaa muistetaan aina hamsrata, ja tällä hetkellä viime vuoden blossaa löytyy vielä varastoista. Tämän vuotinen Blossa oli jännän makuinen juoma, jota ei heti ensimmäiseksi tunnistanutkaan glögiksi. Inkivääri maistui juomasta ihanan voimakkaasti ja yuzu-hedelmä täydensi makua kivasti. Lopulta myös perinteiset glögimausteet löytyivät juomasta ja Kupla ainakin tykkäsi kovasti tämänvuotisesta Blossasta. Meillä glögi yhdistettiin Maraboun taivaalliseen lemon and ginger-suklaaseen ja makuyhdistelmä oli kovin toimiva.

Ihanaa, että glögikausi on avattu ja ilmakin alkaaaa olla ainakin Tampereella niin kylmä, että mielellään nauttii jotain kuumaa juomaa Kellarinvartijan lenkityksen jälkeen.

-Kupla-

tiistai 16. lokakuuta 2012

Viikonlopun viini: Baricci Brunello de Montalcino 2006

Viime viikolla Tanniini vietti torstain ja perjantain koulutuksessa Suomen kalakukkopääkaupungissa, Kuopiossa. Koulutus sinänsä oli hyvä ja siihen liittyvät oheisjuhlinnat hauskoja, mutta matka Kuopioon sen sijaan pitkä. Kumma kyllä V..un Rautatiet pysyi jokseenkin aikataulussa, mutta silti oli tanniini varsin väsynyt saapuessaan perjantai-iltana kotiin. Pöydällä odotti kuitenkin mukava yllätys.

Sitten viiniä maisteltiinkin koko viikonloppu, pikku hiljaa ja lasi kerrallaan nautiskellen.

Kyseinen viini on tilattu yhteistilauksena suoraan tuottajalta, hintaa noin parin kympin verran. Pullo on muhinut viinikaapissa vuoden verran, ja useita sinne jäi tulevien vuosien maistelua odottamaan.

Viini oli siis ensimmäisen kerran maistettaessa ollut auki kymmenisen tuntia. Viini oli väriltään tiilenpunainen, reunoilla kenties aavistus rusehtavaa sävyä jo. Tuoksu oli ennen kaikkea kirsikkainen, mutta mukana sopivasti maanläheisiä aromeja ja mausteisuutta. Suutuntuma hyvä alusta loppuun, hapot antoivat ensisäväyksen ja tanniinit jatkoivat jälkimakua pitkälle. Marjaiset aromit pysyivät suussa pitkään aistittavina ja päälimäisinä, mutta tammen saattoi silti aistia selvemmin kuin tuoksussa. Seuraavinakin päivinä viini oli miellyttävä, kahden päivän aukiolo ei lässäyttänyt makua laisinkaan, vaan sunnuntaina lasagne-herkkujen kanssa toimi edelleen kuin junan vessa. (Ei pendolinon vessa, se ei toiminut...) Mielyttävä kokemus, vaikka viinillä ei vielä ole brunelloksi ikää juuri nimeksikään. Siispä innolla odottelemme tulevien vuosien maisteluita.


-Tanniini_

torstai 11. lokakuuta 2012

Viikon valinta: Lähipubi hyvällä olutvalikoimalla

Kuva: Gastropub Praha
Viikon valintana on tällä viikolla suosimamme lähipubi Tampereen Tammelassa. Gastropub Praha on ollut ainakin vuosikymmenen Tammelan puistokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmassa, Osuuspankin vieressä. Pubista on muodostunut meille vuosien varrella lähipubi, johon tiemme eksyy niinä päivinä, kun keskusta on liian kaukana. Tanniini suosii pubia viikolla afterwork-aikaan ja yhdessä eksymme Prahaan yleensä sunnuntai-iltapäivisin.

Mielestämme parasta Prahassa on leppoinen meininki yhdistettynä hyvään vaihtuvaan olutvalikoimaan ja asiantuntevaan palveluun. Tällä hetkellä tarjolla on esimerkiksi tsekkiläisiä omatuotioluita, joita täytyy ehdottomasti päästä testaamaan. Suosittelemme paikkaa ehdottomasti, jos haluatte viettää aikaa hyvässä pubissa, jossa soi hyvä musiikki keskustelun mahdollistavalla volyymilla. Kannattaa ehdottomasti testata porukalla olutta nimellä Gastropub Fanthome.

-Kupla-

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Viikonlopun viini: Carmim alicante bouchet

Viikonloppuna lasissa: Carmim Alicante bouchet 2009

Viikonloppuna maistettiin Portugalilainen, edullisemman hintaluokan viini Allentejon alueelta. Samaista viiniä on maistetut edellisen kerran noin vuosi sitten, silloin muistaaksemme edellistä vuosikertaa. Sekä Kuplalla että Tanniinilla oli viinistä hyvä mielikuva, ja siksi se sateisen viikon viiniksi valikoitui.

Allentejon alue sijaitsee Portugalin eteläosassa, sisämaassa Lissabonista itään ja kaakkoon. Kyseinen alue on maan nopeimmin kehittyneitä viinialueita, ja nykyään sitä pidetään Douron ohella laadukkaidenkin viinien tuottajana. (mm. Esporãon tila sijaitsee Allentejossa.)  Ilmasto on viininviljelyn kannalta erittäin otollinen, aurinkoa runsaasti, kosteutta sopivasti. Täältä tulee runsaasti suosittuja, helposti lähestyttäviä viinejä, jotka ovat tyyliltään kenties hieman etelä-amerikkalaisen tyyppisiä. Paikallisia alkuperäislajikkeita on aitoon portugalialiseen tapaan runsaasti, mm Trincadeira, Aragonez, Alicante Bouschet, , Touriga Nacional… Lisäksi kansainvälisiä lajikkeita viljellään nykyään yleisesti.

Nyt maistettu viini oli puhdas Alicante Bouchet, tuo punalihainen, hedelmäinen rypäle. Viini oli väriltään keskisyvän purppurainen. Tuoksu oli varsin mausteinen ja tamminen, mutta myös kirsikkaisia ja hennon mustikkaisiakin aromeja oli aistittavissa. Maku oli kuitenkin hivenen pettymys. Marja-aromia ei oikein tahtonut aistia voimakkaan tammisuuden takaa. Hapokkuus oli melko sopiva, mutta hento marjaisuus tallaantui viimeistään voimakkaiden, melkoisen kiristävien tanniinien taakse, eikä niitä jälkimaussa enää ollut aistittavissa.

Tämä viini oli siis yllättävä pettymys, vastoin odotuksia. Muistimme tämän lämmittävän hedelmäiseksi viiniksi, joka oli juuri hyvä nautittuna ikkunaa piiskaavan sateen kera. Tässä ilmeisesti Portugalin vuosikertavaihtelut ovat vielä voimissaan. 2009 oli loisto vuosi bordeauxissa, mutta ilmeisesti ei Carmimin tarhoilla.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Viikon valinta: Kotimaista omenaa lasissa

Kuva: Ciderhouse.fi
Tällä viikolla viikon valinta on juoma Suomen pienimmästä siideritehtaasta, jossa Jenni Silvennoinen valmistaa siideriä Kaarinassa. Kuplan suosikkisiideri jo muutaman vuoden ajan on ollut Omenasiideri Jenni Silvennoinen, joka on valmistettu 100% suomalaisista omenoista.

Hän itse sanoo sivuillaan saaneensa innoistuksen ja opetuksen isältään. HÄn uskoo vahvasti, että tunteella tehdyn tunnistaa ja väitteen voin vahvasti allekirjoittaa. Hän valmistaa siiderit itse yhdessä Suomen pienimmässä siideritehtaassa ja kertoo, että ei jokaista omenaa itse poimi, mutta jokaisen laatikon tarkistaa. Kokonaisvuosituotanto määrä on pieni, mutta laatu sitä kovempi. Tällä hetkellä valikoimissa on kahta siideriä eli Omenasiideri Jenni Silvennoista ja Luomu Omenasiideriä. Kupla ostaa siideriä aina vierailleessaan Juustosopissa Tampereen Kauppahallissa, mutta siideriä saa jo kattavasti ympäri Etelä-Suomea.

Itse siideri on ihanan kuivaa ja raikkaan omenaisen makuista. Maku on puhtaan omenainen ja omenan raikkaus maistuu hyvin siideristä. Siideri maistuu todellakin joltain muulta kuin kaupan normaalit mehumaiset ja makeat omenasiiderit. Parasta siiderissä Kuplan mielestä on raikas happamuus, joka antaa siiderillä todella hyvän rakenteen ja puhtaan omenaisen maun, joka kyllä kantaa pitkälle. Ei muuta voi kuin lämpimästi suositella, jos kaipaatte hyvää siideriä.

-Kupla-

maanantai 1. lokakuuta 2012

Viikonlopun viini: Juno 2011

Maistettua tuli viikonloppuna tällä kertaa eteläafrikkalainen punaviini. Juno-viinit ovat neljän  naisviinintekijän projekti, jolla halutaan kunnioittaa viiniä ja naisia. Alkon valikoimassa heidän viineistään on Shiraz-Mourvedre-Viognier-sekoitus. Pullon henget tykästyivät Austraalialaisiin Yalumban Shiraz-Viogniereihin viime talvena, ja siksi tämä valikoitui maistettavaksi.

Viini on väriltään syvän purppurainen. Tuoksu on mausteinen, tamminen, hieman pippurinen ja kypsän marjainen. Näiden tummien tuoksujen lisäksi on aistittavissa varsin selkeänä viognierin tuoma kukkainen raikkaus, joka virvoittaa tuoksua. Viinin hieman seistyä lasissa tuoksuun alkaa kuitenkin ilmaantua myös eteläafrikkalaista asvalttityömaata, mikä tekee tuo tuoksuun epämielyttävän vivahteen.

Maku on täyteläinen, hapot ja tanniinit kohtalaiset. Makuaromeina mausteisuus, hento lakritsi ja punaiset marjat. Alkuun tuntuu myös tuo kukkaisuus, joka tuo makuun raikkautta. Maku keskipitkä. Maku kärsii ilmaantumisesta tuoksua enemmän, pikisyys korostuu epämiellyttäväksi.

Viini oli avoinna seuraavaan päivään, ja tällöin se oli jo lähes juomakelvotonta. Verrattuna viime aikoina juotuihin italialaisiin, jotka ovat kestäneet avoinna ainakin kolme vuorokautta maun kärsimättä tämä oli hieman yllättävää.

Viini oli siis vasta avattuna aivan miellyttävä ja nautittava, mutta dekantoida sitä ei kannata. Kenties tämä kannattaakin nauttia heti avaamisen jälkeen, hieman viilennettynä reippaaseen tahtiin hyvässä seurassa. Hinta-laatusuhteeltaan mielestämme perushyviä Alkon löytöjä seurusteluviiniksi.

-Tanniini-