Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 12. helmikuuta 2018

Madekeittoa ja Moserin rieslingiä

Huominen tiistai on tiettävästi julistettu kansalliseksi kalakeittopäiväksi, joten nyt on hyvä aika tehdä kausiraaka-ainetta hyödyntäen madekeitto!

Kermainen madekeitto:


1 pieni nyljetty made
1 iso sipuli
6 puikulaperunaa
2 porkkanaa
2 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
suolaa, valkopippuria
tilliä koristeluun

Keitä mateesta lihat irti: laita kattilaan ja laske päälle sen verran vettä että kala peittyy. Keitä kunnes lihat irtoavat ruodoista ja ota lihat talteen. Keitä ruotoja vielä vartti vedessä ja siilaa ne sitten pois tästä kalaliemestä. Kuori perunat ja porkkanat, silppua sipuli. Laita nämä kalaliemeen, lisää viini. Keitä kunnes juurekset ovat kypsyneet kunnolla. Lisää mateen lihat, kerma, suola ja pippuri. Anna porista hetkonen aivan matalalla lämmöllä jotta maut tasaantuvat. Tarjoa ruisleivän kanssa tillillä koristeltuna.

Viiniksi suosittelemme alkon vakkarivalikoimasta löytyvää itävaltalaista Rieslingiä:

Sepp Moserin Riesling vom den Terrassen tulee Itävallasta Kremstalin viileältä alueelta. Tämä Wienistä länteen sijaitseva alue on Kamptalin ja Wachaun välissä Tonavan varrella. Viini tulee Moserin Rohrendorfin kaupungin ympärillä sijaitsevilta tarhoilta. Näitä jyrkkiä terassitarhoja on viljelty vuosisatojen ajan, sillä ne sijaitsevat Itävallan aurinkoisimmalla alueella. Jyrkkien tarhojen viljely on työlästä, mutta lopputulos tuntuu olevan vaivan arvoinen.

Viini on väriltään kypsän sitruunankeltainen. Sen tuoksu on melko runsaan hedelmäinen ja raikas: sitrusta ja persikkaa, hentoa vihreyttä. Suussa täysin kuiva mutta yllättävänkin täyteläinen, etenkin keskipaletilla. Sitrusaromit nousevat suussa esiin samoin kuin vihreä yrttisyys. Loppu on mineraalisen hapokas ja hieman jopa pippurisen pureva.

Viini toimi erittäin hyvin kermaisen madekeiton parina. Runsaahko hedelmäisyys riitti kermaiselle keitolle, mutta toisaalta mineraalinen ja pippurinen jälkimaku yhdessä hapokkuuden kanssa puhdistivat paletin hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti