Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Dominio Bibei: Lalama Ribeira Sacra

Kuva: Decantalo.com
Ribeira Sacra on vanha espanjalainen viinialue, joka sijaitsee espanjan luoteisosassa melko lähellä Portugalin pohjoisrajaa. D.O. -status alueella on ollut vuodesta 1996, mutta viiniä on viljelty vuosisatoja. Ennen viinikirvakatastrofia viljellyin punainen rypäle oli bracellao, mutta nykyän viljellään eniten läheisestä bierzostakin tuttua menciaa. Valkoisella puolella kasvatetaan godelloa, albarinoa ja loueiroa.
Alue poikkeaa ilmastoltaan melko reippaasti siitä, millaiseksi espanjalaiset viinialueet yleensä mielletään. Sääolot muistuttavat läheisen Atlantin vaikutuksesta hieman portugalin Vinho Verdeä: viileähköt kesät, sadetta runsaasti. Maasto on jylhää, ja viinit kasvavat jyrkillä rinteillä.

Dominio Bibei on yksi alueen laatutuottajista. Talon omistaja tekee rahansa ilmeisesti muotibisneksellä, mutta viinintekokin tuntuu talon tiimiltä sujuvan. Talon 120 hehtaarin tilalla on 45 hehtaaria viiniköynnöksiä vaihtelevassa maastossa. Kutakin yhden lajukkeen tarhaa hoidetaan omalla tavallaan, niiden rypäleet viiniytetään erikseen.

Vuoden 2011 Lalamassa on Menciaa, Garnachaa, Brancellaoa ja Mouraton-rypälettä, jälkimmäisiä kolmea yhteensä 10 %. Osa viinistä käy avoimissa tammitynnyreissä, osa sementtitankeissa. Viini kypsyy sakoillaan vajaa 2 vuotta, osa sementissä ja noin 60 % eri ikäisissä tammitynnyreissä.

Viini on keskisyvä purppurainen. tuouksussa yrttisyyttä, seetriä, raikasta punaista marjaa kuten hapanta kirsikkaa, mansikkaa ja puolukkaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen, napakan hapokas. Maussa on tuoksua enemmän tiukkasyistä tammisuutta, lyijykynäisyyttä. Kokonaisvaikutelma on marjasan kirpakka. Jälkimakuu korkeintaan keskitkä.

Kyseessä on aivan omanalaisensa espanjalainen viini. Se muistuttaa raikkaalta aromimaailmaltaan etäisesti vaikkapa pohjois-italialaista pinot neroa. Oivallisen raikas viini näin kevääseen, mielestämme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti