Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 24. heinäkuuta 2014

good old muscadet 2002

Toinen pullo Winebearin tilauksesta avattiin helteiden alettua, ja keliin sopien nautintaan valikoitui hieman erilainen muscadet.

Muscadet on siis Ala-Loiressa Pays Nantais'n alueella tuotettu viini, eikä sillä ole mitään tekemistä muscat-rypäleen kanssa. Rypeleenä viinissä on Melon de Bourgogne, joka on Chardonnayn sukulaisrypäle. Viinejä on pidetty helppoina ja simppeleinä helleviineinä, mutta laatutuottajat tahkoavat aluella todellisia helmiä.

Yksi näistä tuottajista on lähes legendaarinen Pierre Luneau-Papin, joka tuottaa viiniä Le Landreaun alueella Sevre et Mainen apellaatiossa. Hänen viiniään nyt maistoimme, eikä kyseessä ollut todellakaan mikään yksinkertainen kesävinkku.

Luneau-Papin Le L d'Or on lasissa keskisyvän värinen, aavistuksen vihertävä. Tuoksussa keltaista luumua, päärynää, huomattava laventelinen yrttisyys, jotakin pähkinäistä aavistuksena taustalla. Avauduttuaan viiniin tulee jopa petrolista, öljyistä tuoksua vaikkakaan ei samalla intensiteetillä kuin iäkkäässä rieslingissä. Selkeänä tuo kuitenkin on tuomassa jälleen uuden kerroksen jo muutenkin kompleksiseen aromimaailmaan. Suussa tämä 12-vuotias on todella freesi. Maku on keskitäyteläinen, alkuun sitruunainen. Maussa on todella voimakas mineraalisuus, ja tuo suolaisen kivinen fiiilis jää kutittelemaan kielelle lähes järjettömän pitkäksi ajaksi. Happoa löytyy, mutta se on iän myötä pyöristynyttä. Pääasiassa raikkaudesta vastaa tuo mineraalisuus, joka tekee viinistä todella herkullisen.

Mainittakoon vielä, että mekin totesimme saman aukiolokeston kuin Repository. Parani hapella päivässä ja toisessakin. Huhu myös kertoo, että seitsemänkymmentäluvun Lunea-Papinit ovat edelleen täydessä iskussa...

Tämä viini on täydellinen yhdistettävä varmaankin lähes kaikille mereneläville. Simpukat valkoviinissä tulevat ensimmäisenä mieleen, mutta seuraavaksi ajatukset siirtyvät alkaneeseen rapukauteen: Tässä lie aivan täydellinen viini ravuille. Ei pysty paljon täydellisempää komboa ajattelemaan kuin rapuja, ranskalaisia, sitrustillimajoneesia ja tätä herkkuviiniä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti