Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 4. helmikuuta 2013

Viikon valinta: M.Chapoteurien punainen ja valkoinen

Menneellä viikolla maisteltiin kahta ranskalaista viiniä, punaista ja valkoista. Molemmat viinit olivat saman tuottajan, Etelä-Ranskan jättiläisen Michael Chapoutierin tuotantoa.

Valkoinen viini oli Rhonelainen VDP ardeche Granges de MirabelVDP Ardèche Granges de Mirabel, joka on tullut uutuutena myös alkon valikoimaan. Meille pullo oli kulkeutunut Vinatikselta, jonka valikoimissa viini oli vielä viime kesänä.

Puhtaasti viognierista tehdyn viini rypäleet ovat kasvaneet 350m korkeudessa vulkaanisessa maaperässä, mikä arvatenkin on takana viinin voimakkaassa mineraalisuudessa.

Viini on väriltään syvän sitruunankeltainen. Liike lasissa on melko paksu. Tuoksussa tuntuu kukkaisuutta, aprikoosia ja varsin voimakasta mineraalisuutta. Mineraalisuus korostuu erityisesti maussa. Rakenne on voimakas. Hedelmäisyys jää aluksi hapokkaan ja mineraalisen perusnuotin varjoon, mutta hieman avauduttuaan viini antaa myös aprikoosin, luumun ja jopa appelsiininkuoren aromia. Tätä pitäisin ehdottomasti ruokaviininä. Sopii hyvin melko raskaillekin ruuille voimakkaan rakenteensa vuoksi. Hapokkuus on sopivan terhakka tasapainottaman ruuassa olevaa kermaisuuttakin rasvakalvon räjäyttävällä voimallaan. Vinatiksen hintaan nähden kelpo viini. Alkon hinta 17.04 on aika kova hinta viinistä, mutta suosittelen silti tutustumaan.


Toinen Chapoutierin viini oli Domaine Bila-Haut Occultum Labidem Roussillonista. Viini on sekoite Syrah-grenache-carignan. Tumman purppurainen viini. Tuoksussa rippuisen pippuria, hyvin tummasävytteistä marjaa, tammea varsin selkeänä. Maku varsin pureksittava, tanniinit voimissaan. Maussa nousee varsin maanläheistäkin aromia esiin, sieniä kenties? Maanläheisiä aromeja pitää raamissaan sopiva hapokkuus, tanniinit eivät kiristele kovinkaan pahoin. Hyötyi kuitenkin tunnin istuskelusta lasin äärellä, pehmenee ja syvenee. Maku ei ole ylettömän pitkä, mutta hyvä vinkku silti. Tätä kyllä mieluusti naulkkailisi esimerkiksi lihapadan tai vaikkapa hyvin haudutellun lampaanpotkan seurassa. Tai sitten ihan itsenään, whatever happens to be. Viini tilattiin, kun sitä oli moni kehunut positiiviksi yllätykseksi viiniwebin vinantis-ketjussa.Tällaisia ranskiksia tällä erää. Valkoinen ehken persoonallisempi, punainen... no, punaisempi.  Chapoutierin viiniskaala on siinä määrin laaja, että herran tuotteisiin vielä aikanaan palattaneen...

-Heikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti