Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Deli 1909&Wine Bar:laatuviinejä rennolla otteella

Tästä paikasta meidän on ollut tarkoitus kirjoittaa jo vaikka kuinka kauan, mutta emmepä ole saaneet aikaiseksi. Toisaalta, parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan.

Deli 1909 & Winebar on osa tamperelaista Gastropub-ketjua, jonka muita paikkoja ovat mm. laajasta juomavalikoimastaan tunnettu Tuulensuu, sherryn ja siiderin ystäviä ilahduttava Inez, Burger bar Bull ja laadukas lähiöbaari Gastropub Kaleva. (Näistä viimeinen on oma lähikuppilamme, jossa henkilökunta tietää että 4-vuotias tyttömme haluaa omenamehunsa vedellä laimennettuna ja paljon jäitä...) Lappalaisten Gastropub-ketjua on kiittäminen tamperelaisen juomakulttuurin hivuttamisesta kohti laatua ja monipuolisuutta.

Deli 1909 on ketjun uusin paikka lähes Keskustorin laidalla Puutarhakadulla. Ravintola saa nimensä vuodesta, jolloin valmistui Pantin talo jossa ravintola sijaitsee. Kyseisessä liiketilassa toimi omassa nuoruudessamme kahvila Valo, joka oli hivenen boheemi ja ennen kaikkea rento kahvila-baari, jossa vietimme lukioiässä lukuisia iltoja. Deli 1909 onnistuu säilyttämään jotain tuosta rentoudesta tuoden samalla juoma- ja ruokatuotteet 2010-luvulle.

Meille ravintolan vetonaula ovat ehdottomasti sen mielenkiintoiset ja vaihtuvat viinit, joista suuri osa on Gastropub-ketjun omistajien omatuontia. Täältä löytyy siis viinejä, joita ei muualta Suomesta ole saatavissa. Skaala on laaja painottuen eurooppalaisiin viineihin. Naturaaliviinit ovat hyvin edustettuina, mutta valikoima ei ole kuitenkaan fundamentaalisesti tarkoitushakuisesti "erikoinen" vaan kaikessa tunnutaan menevän maku ja laatu edellä. Myös perinteisemmän makupaletin omaaville löytyy varmasti sopivia viinejä, ja tiskin takaa löytyy varmasti apua valintaan. (Usein viinejä kaataa Kirsi Seppänen, josta teimme juttua jo pari vuotta sittten.) Deli 1909:ssä viinilista ei todellakaan ole viinitukkurin sanelemaa tasapaksua standardia, vaan jokainen tuote tuntuu olevan valittu tarkkaan maistellen. Laseittain kaadettavat viinit vaihtuvat jatkuvasti, joten uutta maistettavaa löytyy aina vaikka vierailisi useamman kerran viikossa. Coravinin ansiosta myös arvokkaampia viinejä voi saada laseittain.

Ravintolan nimi kertoo ruokalistasta: Delistä saa tilata tiskistä "delilaudalle" juustoja, marinoituja ja pikkelöityjä kasviksia sekä leikkeleitä, jotka sopivat viinien kanssa nautittaviksi. Ruokalista on hiljattain laajentunut ja nykyisin siltä löytyy myös paahdettuja perunarieskoja eri täytteillä, crostineja,  uuniperunoita täytteineen, salaatteja sekä muutama pataruokakin.

Ravintolan miljöö on vanhan talon historiaa kunnioittava, hieman hämyinen ja lämmin. Etenkin talvella ja syksyn kosteilla keleissä sisään astuessa tulee miellyttävän kotoinen ja lämmin fiilis, joka saa kiireen keskellä levähtämään ja rentoutumaan hetken hyvään viiniin uppoutuen. Paikka toimii meillä useinloistavana levähdyskeitaana perjantai-iltapäivän ostosreissun jälkeen tai keskellä. Täältä on hyvä aloittaa viikonloppu. Ja kesällä Delin terassi vanhan talon sisäpihalla on yksi Tampereen parhaista paikoista viivähtää: Hiljainen, pöytävalinnasta riippuen aurinkoinen tai viileän varjoisa.

Lopuksi mainittakoon vielä Deli 1909:n avoimet viinitastingit torstaisin. Klo 17-18 järjestettäviin tastingeihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, joten voit vain kävellä paikalle, maksaa parin kympin osallistumismaksun ja maistella tietyn teeman viinejä ohjatusti. Maaliskuun aiheina ovat kuohuviinit, Sauvignon blanc Loire vs. Marlborough ja viimeisenä Finnviini. Näistä ainakin Finnviini-tasting kiinnostaa meitä kovasti.

Deli on mielestämme palvelus tamperelaisille viininystäville, sillä se on mielestämme edelleen kaupungin ainoa todellinen viinibaari, jossa voi nauttia huolella valittuja ja ammattitaidolla tarjoiltuja viinejä ilman pönötystä. Tampereella vieraileville tämä on ehdoton suosituksemme illanaloitus (ja/tai lopetus)paikaksi.

Kiitokset vielä lopuksi Lappalaisille siitä, mitä he ovat tamperelaiselle juomakulttuurille tehneet. Ilman Gastropubeja olisimme jääneet paitsi paljosta.


2 kommenttia:

  1. Ei uskoisi, että on Tampereella kun istuu Delissä. Siellä on mukava tunnelma ja hinta-laatusuhde kohdillaan. Ei ole kiusallista istuskella asiakkaana, vaikka ei kovin kummoinen viinien tuntija olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin totta! Tunnelma on Delissä kohdillaan ja tämmöistä paikkaa Tampereelle on kaivattu.

      Poista