Piuze 1er cru Vaillons Les Minots 2009
Patrick Piuze on nuorehko Chablis-tuottaja. Hän on syntynyt Quebecissä Kanadassa vuonna 1973. Nuorena hän tapasi Marc Chapoutierin, mistä mies sai kipinän viinimaailmaan. Hän kiersi viinitiloja eriu puolilla maailmaa ja palasi sitten takaisin Kanadaan ja perusti viinibaarin. Pian hän kuitenkin pakkasi kamppeensa, suuntasi Burgundiin ja pestautui viinitiloille ensin sadonkorjuuavuksi ja myöhemmin lyhyiden opintojen jälkeen viinintekijäksi. Mies työskenteli ennen oman viinitalon perustamista Leflaivelle ja Brocardille. Omia viinejä hän alkoi tuottaa vuonna 2008. Piuze ei omista tarhoja, vaan hän ostaa kaikki rypäleensä sopimustuottajilta. Tämän vuoksi hän pystyy valmistamaan laajan kirjon eri tarhojen terroir-vetoisia viinejä.
Vaillons Les Minots on 70-vuotias chardonnay-tarha savi-kalkkikivimaaperällä. Kuten muutkin Piuzen viinit, tämä on käytetty ja kypsytetty keskivertochablista poiketen vanhoissa tammitynnyreissä. Hapen vaikutus viiniin on maussakin selkeä.
Tuoksussa on omenaa, sitruunaa, lakritsaista yrttisyyttä, sateista kalliota sekä aivan hento voin aromi. Kokonaisuutena tuoksu on aromikirjossaan hienovarainen. Suussa viini on keskitäyteläinen. Siinä on hyvä hapokkuus, sitrus nousee esiin keskimaussa. Lakritsainen yrttisyys voimistuu makupaletilla. Jälkimaku on pitkä, mineraalinen.
Chablisienne 1er cru Beuroy 1994
Chablisienne on ko-operatiivi, joka on toiminut 1920-luvulta lähtien. Se tuottaa valtavat määrät peruschablista, mutta myös cru-viinejä. Beuroyn 1er cru-tarha tuottaa tyypillisesti täyteläisiä ja hedelmäisiä viinejä, ja tätä on vielä korostettu tammikypsytyksellä ja malolaktisella fermentaatiolla.
Leveä kypsä hedelmä, reilusti voita, kookosta, sienimäisyyttä ja savuisuutta. Hieman epämiellyttävä tuoksu alkuun. Erittäin runsas hedelmäinen maku, Hapokkus iän ja valmistusmetodin myötä matalampi kuin Piuze:ssa. Maku on tuoksua parempi; ylikypsää omenaa. Jälkimaku keskipitkä, mineraalinen. Pelkältään ei toimi, mutta sienimuhennoksella täytetyn savustetun kesäkurpitsan kanssa toimi huomattavasti paremmin.
Hyvin erilaiset viinit, joista kumpikaan ei ollut oikein tyypillinen Chablis. Piuze:n viini on selvästi hienovaraisempi ja moniulotteisempi. Chablisiennen täyteläinen ja melko voinen chardonnay olisi tuoksun ja maun perusteella mennyt helposti eteläisemmän Burgundin viininä. Molemmat viinit toimivat oivallisesti suppilovahveromuhennoksella täytettyjen, savustettujen kesäkurpitsoiden kanssa. Etenkin Chablisienne vaati ruokaa ja hyötyi selvästi enemmän annoksen savuisuudesta, joka vei viinistä pahinta voisuutta. Cremé fraichella pehmennetty sienimuhennos toi viinistä esiin hapokkuutta. Mielenkiintoinen pari joka tapauksessa!
Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!
maanantai 5. syyskuuta 2016
Pari Chablista sienimuhennokselle
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti