Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Madiranin jättiläinen 2009

Keskellä viikkoa arvoimme kaapista sopivaa viiniä tomaattiselle tattipastalle. Italialaisia oli taas vaihteeksi juotu enemmän, joten paluu Ranskaan oli paikallaan. Kouraan sattui Alan Brumontin, madiranin suuren miehen viini Torus.

Madiran sijaitsee Lounais-Ranskassa pyreneiden kainalossa. Alan Brumont on mies, joka toi madiranin alueen kansainväliseen tietoisuuteen. Alueen tyypillinen tannat-rypäle tuottaa nimensä mukaan hyvin tanniinisia viinejä, joita täytyi aikanaan kypsytellä vuosikymmeniä. Brumont kuitenkin kehitti mikro-oksygenaation, jolla viini saatiin pehmenemään säällisessä ajassa nautittavaksi.

Torus ei ole kuitenkaan puhda tannat, vaan tähän on sekoitettu Caberneteja sauvignon ja franc. Suhde on tannat/CS/CF 50/30/20. Viiniä ei ole tammitettu.

Viini on lasissa tumma, violettiin taittava rubiini. Tuoksussa on huomattavaa mausteisuutta, joka tuo mieleen lakritsijuurisen itämaisen tuulahduksen. Lisäksi löytyy musta- ja punaherukkaisuutta, luumua sekä jotakin eläimellistä. Suussa hapokas, tanniinia on yllättävänkin vähän; vain pieni jälkipuraisu. Tämä voisi selittyä kylmämaseraatiolla, jolla irtoavien parkkihappojen on saatu rajoitettua. Kokonaisuutena rakenne on miellyttävä. Kokonaisvaikutelmaksi jää marjaisa raikkaus. Maku ei ole kovinkaan pitkä, mutta miellyttävä.

Tämä ei ole aivan perinteinen Madiran-viini, vaan huomattavasti kevyempi ja pyöreämpi viini. Ei siis  ole ensisijainen valinta niille, jotka haluavat raa'alle pihvilleen tanniinitoveria. Kaiken kaikkiaan oikein mukava ja raikas viini, jossa pieni tannatista ja cab.francista tuleva mausteisuus yhdistyy mukavasti CS:m herukkaiseen marjaisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti