Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Glögi: DIY

tästä lähtee!
Glögin tekoon lienee huomattava määrä reseptejä: Mausteita keittämällä, mehuun, viiniin, siideriin, alkolilla, ilman... Meillä glögi on kuitenin tehty pitkään Tanniinin isäpuoleltaan perimällä ruotsalaisella reseptillä, joka ei ole kovin salainen.

Glögin teko on yksinkertaista. Otetaan pullo viinaa. Sitten otetaan mausteita: 
-Inkivääriä noin sormen kokoinen pala
-Kymmenisen neilikkaa
-Kokonaisia kaardemumman siemenkotia 5-10, maun mukaan.
-Kanelitanko
-Muutama tähtianis
-Puolikas vaniljatanko
-Haluttaessa pomeranssia

Sitten laitetaan mausteasiat viinaan muhimaan, viina piiloon pimeään. Mausteet saavat muhia viinassa kolmisen päivää, ja pulloa tulee käydä pari kertaa päivässä salaperäisesti hölskyttelemässä tyytyväinen virne naamalla. Tämä on ehdoton edellytys glögin onnistumiselle. 

-siellä muhii
Kun säädetty aika tulee umpeen, kaadetaan viina puhtaaseen pulloon. Liian kauaa ei kannata mausteita liottaa, käy kuin old school-Barololle viileänä vuonna: kitkerää tulee. Tätä maustelientä sitten käytetään punaviiniglögin maustamiseen. Sopiva määrä anokseen glögiä on yksilöllinen, mutta sellainen 2-4cl reiluun desiin glögiä on sopiva. Punaviiniksi käy mikä tahansa pehmeä viini, meillä perinteisesti ollut käytössä edullisen hintaluokan puglialainen primitivo. Jos heittäytyy höveliksi, niin sekaan voi lurauttaa portviiniä tai muuta sopivaksi katsomaansa väkevöityä viiniä. Lisäksi laitetaan toki maun mukaan sokeria, mieluiten fariini-sellaista. Sitten pikku lämmitys joko mikrossa tai kattilassa, varoen kuitenkin kiehauttamasta alkoholeja taivaan tuuliin. Sitten vielä garnementit perään, valot pois, verhot kiinni räntäsateen eteen, jazzia soimaan ja glög away!

Hyvää alkavaa pikkujoulukautta kaikille lukijoille! 

(Ja te siellä ravintoloiden työntekijäpuolella: jaksakaa ja yrittäkää ymmärtää...)

-Tanniini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti