Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 1. syyskuuta 2012

Maistettuja viinejä ja syyslomasuunnitelmia

Tanniini on pitänyt loppuja kesälomiaan, ja viikko on vierähtänyt lähinnä sienimetsässä. Joitakin viinejä on kuitenkin lomaviikon kunniaksi ehditty maistella, ja niistä tässä esitellään kaksi hyvin eri tyyppistä punaviiniä.

Ensimmäinen maistettu, Maitén reseva CS, luomupunaviini Chilen Aconcagua valleysta päätyi testiin Tampereen Stockmanin A-siiven myyjän suosituksesta. Pyyntö oli täyteläinen, mutta mielenkiintoinen punkku viilenevään syyskesän iltaan. Suositus oli mielestämme onnistunut.

Viinin tuoksussa oli ensinuuhkaisulla selkeimpänä perinteiset CS:n herukkaiset aromit. Kuitenkin tarkemmin nuuhkiessa alkoi erottua myös yrttisempiä aromeja, päälimmäisenä kenties eukalyptusta. Suussa viini oli täyteläinen, happo- ja tanniinirakenteesa puolesta varsin voimallinen. Maku jatkoi hyvin tuoksun viitoittamalla tiellä, yrttisyys ja mausteisuus kuitenkin tuntuivat voimakkaammin. Maku kantoi varsin pitkään, kiitos tasapainoisten tanniinien.

Toinen viime viikolla maistettu viini oli Domaine Jolietin AC Fixin 2007 Burgudi. Tämä oli taannoisen Vinatiksen tilauksen satoa, täysin sattumanvaraisesti valittu. Siten odotukset eivät olleet kovin korkeat, testataan jotain-menetelmä kun ei ole burgundilaisten kanssa kovin varma. Viini ei ollut huono, mutta ei todellakaan mikään tajuntaa räjäyttävä kokemuskaan.

Tuoksu oli Pinot noirille tyypillinen, ja sinänsä sopi hyvin alkavaan syksyyn: Puolukkaa, karpaloa, hentoa kukkaisuutta. Hento tammiaromi. Suutuntumassa korostuivat hapot, tanniinit olivat varsin maltilliset. Maku oli keskipitkä. Viini oli miellyttävä pinot noir, melko hento ja vaati kohtalaista paneutumista, ennenkö aromit avautuivat. Viini kuitenkin toimi hienosti ruuan kanssa. Se tarjottiin tanniinin askarteleman, tattirisotosta, sorsanrinnasta ja karviaiskastikkeesta koostuneen pääruuan kanssa. Viinin raikkaus oli hyvä vastapaino kermaiselle tattirisotolle, ja toisaalta se taittoi hyvin myös sorsan melko 'villiä' aromia. Tälle oli siis paikkansa.

Nyt täytyy jatkaa ensi viikon suunnittelua. Prioratista on varattu pari ensimmäistä yötä, (Falsetista ja Gratallopsista. Viinitilavierailut on sovittu keskiviikoksi Devinssille gratallopsiin ja torstaiksi Scala Deihin, Prioratille nimen antaneessa luostarissa toimivalle viinitilalle.Tästä jatketaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti