Satoa viimevuodelta |
Kesä tuli viimein, ja Tanniinin viherosasto alkaa
parvekkeella rehottaa tosissaan.Tomaatintaimet ja mangoldit kasvavat
silmissä, ja yrttipuskia on verotettu jo pari viikkoa. Lämpimät kelit ovat myös
rohkaisseet valkoviinien pariin, ja maistettavaksi osuikin varsin
mielenkiintoinen tuttavuus.
Tiistaina ruokittiin taas tuttavia, ja kellarinvartija sai
seurakseen tuttavien vuoden ikäisen pikkuprinsessan. Näiden yhteiselo sujui
hienosti alkukankeuden hävittyä.
Tarjolla arkisen yksinkertaisesti salvia-voipastaa ja
nieriää, ohessa parvekepuutarhan basilikalla ja rucolalla kruunattua
manchego-salaattia. Pastan Tanniini veivasi omin pikku kätösin, ohjeistusta
haettiin henkelän keittiön Silver Spoon-nimisestä raamatusta. (kuva). Ohje on
varsin simppeli: 200g 00-karkeuteen jauhettua durumjauhoa, 2 kananmunaa ja
ripaus suolaa. Vaivataan jäpäkäksi. Tällä kertaa taikina tehtiin jo
maanantaina, ja se sai levätä kelmussa jääkaapissa vuorokauden. Sitten
taikinapötkylä jaetaan puolen nyrkin kokoisiin paloihin, jotka jauhotetaan.
Palaset ajetaan pastakoneesta läpi ensin paksuksi levyksi, sitten vielä pariin
kertaan joka kerralla ohentaen. Välijauhotusta ei tarvittu, mutta valmiit levyt
jauhotettiin tarttumisen estämiseksi. Lopuksi levyt ajettiin läpi leikkurista,
jolloin niistä saatiin tagliatelle-tyyppistä pastaa .Soirot odottelivat
leivinpaperilla keittämistä noin tunnin, eivätkä pahemmin tarttuneet. Operaatio
sujui yllättävän helposti noin 15 minuutissa. Tulos oli loistava, ja tätä
kokeillaan jatkossakin.
Viininä oli siis Logan Sauvignon Blanc Australian Orangesta..
Kyseinen viini oli uuden maailman SB:ksi melko yllättävä. Väri on vihertävän
keltainen. Tuoksu melko tyypillinen SB, herukkaa ja kissanpissiä. Sen sijaan
maku poikkesi täysin siitä, mihin esimerkiksi NZ-sauvignoneissa on totuttu: Ei
jyräävää hedelmäisyyttä, vaan paremminkin jyräävää mineraalisuutta. Mielen tuli
ennemmin Loirelaisen sauvignonin ja Chablis:n risteymä kuin uuden maailman SB.
Maussa oli mielestäni myös viitettä malolaktisesta käymisestä, jonkinlaista
hapettuneisuutta joka ei kuitenkaan tässä häirinnyt. Hapokkuus teki suutuntumasta miellyttävän. Maku oli pitkä,
ja se kehittyi mineraalien ylivallasta jälkimaun viipyilevään hedelmäisyyteen.
Tämä oli ehdottamasti yksi mielenkiintoisimmista SB-viineistä aikoihin, ja tätä
taidetaan hankkia kaappin pari pulloa lisää. Voin suositella tutustumista
muillekin.
Nyt odotellaan vinantikselle tehdyn Tour de France-tilauksen
realisoitumista kotiovelle. Paljon uusia tuttavuuksia, kuten Beaujolais blacia,
Corsicalaista roseeta ynnä muuta jännää luvassa. Mutta näistä myöhemmin lisää,
jos posti suo. Lisäksi Kupla kävi hakemassa Alkosta pullolliset vanhoja tuttavuuksia Prado Reytä, Nona Petit:ä, Logan Sb:tä ja uutena tuttavuutena Elämän pienien ilojen suosittelemaan Rieslingiä. Eiköhän näillä saada se kesäkin alkamaan...
-Kupla ja Tanniini
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti