Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 31. lokakuuta 2011

Iberian serkukset

Viikonloppuna maistettiin pitkästä aikaa taas Iberian viinejä. Kuten aiemmin on todettu, sekä kupla että tanniini ovat onnistuneesti juoneet itsensä ulos espanjalaisista punaviineistä, vaikka molempien viiniharrastus niistä onkin aikanaan alkunsa saanut. Jossain vaiheessa Tempranillo alkoi maistua yksitoikkoiselta, etenkin Riojalaisittain tammilankulla höystettynä. Portugalilaisita on toisaalta löydetty tähän saakka hinta-laatusuhteeltaan varsin laadukkaita tuotteita kuten Quinta das Setencostas ja Fonte de Beco, joitakin mainitakseni.

Perjantaina pitkän viikon jälkeen nautittiin pitsan kanssa Alentejon alueelta Etelä-Portugalista tulevaa Carmim Alicante Bouchet:a. Vuosikerta oli 2009. Viini oli sinänsä tyyppilisen portugalilainen, hedelmäinen ja täyteläinen. Kuitenkin se poikkesi maan valtasvirrasta siinä, että tavallisesti näistä löytyvää hyvin voimakasta maanläheisyyttä ja 'jalkahikeä' ei ollut tässä viinissä niin voimakkaasti aistittavissa, vaan maku oli puhtaamman marjainen ja mausteinen. Pimenevään iltaan varsin miellyttävä viini kuitenkin.

Toinen maistettu viini tänä viikonloppuna tuli Espanjasta, cigalesin viinialueelta Keski-Espanjasta. Viini on puhdas Tempranillo (eli paikallisittain Tinta de pais). Vuosikerta oli 2005, eli tynnyri- ja pullokypsytystä oli periespanjalaiseen tapaan reippasti takana. Ja se tuntui maussakin, Tempranillon tanniinit olivat tallella, mutta pehmentyneet ja leventyneet varsin miellyttävästi. Tuoksussa oli kuitenkin jotakin hiukan epämiellyttävää, jollain tavalla likaista aromia. Hieman ilmaannuttuaan tuoksu kuitenkin muuttin lähinnä lääkeyrttiseksi, ja tämä korostui myös maussa punaisen marjaisuuden ohella. Viini poikkesi kuitenkin voimakkasti esimerkiksi Riberan marjaisista tempranilloista, ja oli hieman erilainen tuttavuus. Ei huono, mutta kenties tänä viikonloppuna Portugali vei voiton isoveljestään.

Näin tälläkertaa, rauhallisen viikonlopun jälkeen on hyvä aloitella reippain mielin työviikkoa. Talviaika tuli, ulkona on pimeää. Kohta alkaa glögiaika. JEI!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti