Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 9. luukku: Toinen adventtimenu eli palstenakkakeittoa, peuratortillaa ja mandariinia suklaan kera

Toisessa adventtimenussa pysytään pääosin suomalaisissa raaka-aineissa, mutta niistä rakennellaan etenkin pääruuan yhteydessä meksiko-henkinen annos joka tuo sopivasti lämpöä viileään ja pimeään syksyyn.

Adventtimenu II:
Lakritsipunajuurta piparitaikinassa
Palsternakkakeittoa
Peuratortilla
Mandariinia ja suklaata




Lakritsipunajuuret piparitaikinassa:

8 pientä punajuurta
1 dl punaista balsamicoa
2 dl vettä
suolaa
2 laakerinlehteä
1 tl lakritsijauhetta
1 tl suolaa

Piparkakkutaikinaa (valmista, jos haluat päästä helpolla)

Sinihomejuustoa
Kermaa

Kuori punajuuret, laita kattilaan yhdessä balsamicon, veden ja mausteiden kanssa. Keitä pehmeiksi ja anna jäähtyä liemessään. Kauli piparitaikinasta ohuita levyjä. Leikkaa punajuuret puoliksi, kuivaa paperiin ja kääri piparitaikinaan. Painele nyytit kiinni. Paista 225-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia kunnes taikina himan tummuu. Ota jäähtymään. Tarjoa jäähtyneet ja rapsakoituneet punajuuret kermalla notkistetun sinihomejuuston kanssa pienenä alkupalana.

Palsternakkakeitto

3 palsternakkaa (noin 500 g)
1 granny smith-omena
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
50 g voita
2-3 rkl vaaleaa balsamicoa
rakuunaa
pari kierrosta valkopippuria
suolaa
hunajaa
(kermaa)
paahdettuja hasselpähkinöitä tarjoiluun


Kuori sipulit, valkosipulit ja palsterit. Laita voi ja kasvikset kattilaan ja paistele viitisen minuuttia. Lisää vettä litra, laita sekaan pippuri ja rakuuna.  Keitä kasvikset kypsäksi. Lisää lopussa omena paloina ja keitä vielä viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla, hunajalla ja balsamicolla. Jos haluat pehmentää keittoa, lisää desi kermaa. Tarjoa hasselpähkinärouheella koristettuna leivän kanssa.

Peuratortillat

(ylikypsää peuraa - sienisalaattia - mole-kastiketta ja lisukkeita ohrarieskalla)

Ylikypsä paisti:

luullinen paisti (käytimme peuraa, mutta hirvi, poro tai nauta käyvät yhtä hyvin)
2 sipulia
1 porkkana
3 sellerinvartta
5 valkosipulinkynttä
puoli pulloa punaviiniä
oliiviöljyä paistamiseen
1 kanelitanko
3 tähtianista
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
3 laakerinlehteä
10 mustapippuria
3 rkl punaviinietikkaa
suolaa paistin koosta ja nesteen määrästä riippuen.
1 rkl sokeria

Kuumenna valurautapadassa oliiviöljy, paista paistiin väri. Lisää pataan pilkotut kasvikset ja kuullota niitä hetki lihan viererllä. Lisää viini ja mausteet. Lisää vettä niin että paisti peittyy. Mausta lopuksi suolalla: Liemi saa maistua reippaan suolaiselta, koska suolaa imeytyy lihaan. Laita pata uuniin 80 asteeseen ja anna muhia seuraavaan päivään. Mitä pidempään sen parempi.

Kun liha on valmis, ota uunista ja nosta liha lautaselle. Revi kulhoon ja laita sivuun. Siilaa liemestä mausteet ja kasviksenpalat pois ja laita liemi talteen. Kastikkeeseen tarvitset 500 ml lientä, lopun voit säästää tuleviin keittoihin pohjaksi.

Mole:

500 ml lientä
3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 suippopaprika
50 g (70-80 %) tummaa suklaata
(balsamicoa, suolaa tarvittaessa)

Kuullota pilkottua chiliä, paprikaa ja valkosipulia hetki öljyssä. Lisää liemi. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää suklaa. Anna redusoitua matalalla lämmöllä kunnes konsistenssi tuntuu sopivalta. Mausta vielä tarvittaessa.

Sienisalaatti:

300 g suppilovahveroita
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 hapankurkku
1 prk smetanaa
suolaa, hunajaa ja valkopippuria

Hakkaa sienet hienoksi. Paista niistä nesteen pois ja anna jäähtyä. Hienonna sipulit ja hapankurkku, sekoita jäähtyneisiin sieniin. Sekoita smetana, hunaja ja suola joukkoon.

Laita tarjolle revitty, lämmitetty liha, ohrarieskoja, mole-kastike ja sienisalaatti. Lisukkeeksi voit laittaa tarjolle vaikkapa porkkana- ja kaalisuikaleita, edellä valmistettuja lakritsipunajuuria ja vihersalaattia. Meillä sattui olemaan granaattiomena, ja tämän hapokkaat siemenet sopivat myös todella hyvin näiden riistatortillojen makumaailmaan.
Mandariinia ja suklaata:

Mandariinihillo

4 mandariinia
2 dl hillosokeria
3 dl vettä

Keitä ensin pestyjä mandariineja kokonaisena 5 minuuttia. Kuori mandariinit. Laita kuorittuna takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Keitä, kunnes mandariininpalat ovat hajonneet ja liemi alkaa sakeutua hilloksi. Laita purkkiin jäähtymään

piparikupit

Kauli piparkakkutaikinasta pyöreitä noin 15 cm halkaisijaltaan olevia ohuita kiekkoja sel verran kuin teet annoksia.  Paista uunissa kukin omalla sopivan kokoiseksi leikatulla leivinpaperila kypsiksi ja nosta sitten jäähtymään pyöreäpohjaisiin kulhoihin niin, että jäähtyessään ja kovettuessaan muotoutuvat kupeikisi.

Suklaakuorrute

100 g tummaa suklaata
0,5 dl kermaa.

Lämmitä kerma kiehuvaksi. Palastele suklaasta 80 g joukkoon ja sulata levyllä. Ota lämmöltä ja lisää vielä loppu suklaa ja sekoita joukkoon.

Laita piparikuppien pohjalle vajaan sentin paksuinen kerros mandariinihilloa ja kaada päälle puolen sentin suklaakerros. Anna jähmettyä rauhassa. Koristele lopuksi fileeratuilla appelsiinin- tai mandariininlohkoilla ja kermavaahdolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti