Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 16. luukku: Adventtimenu vol.3

Tässä kolmannessa ja viimeisessä adventtimenussa on varmoja klassikoita, joskin pienellä twistillä. Koska ensimmäisessä menussa pääruoka oli kalaa ja toisessa lihaa, päätimme tällä kertaa tehdä kasvispääruuan. Myös alku- ja pääruoka sopivat kasvisruokalijalle, ja tarvittessa annokset on helppo tehdä myös vegaanisena.
miten sipulikeitosta saa kuvan joka ei näytä
oksennukselta ?
Alkuruuaksi klassinen ranskalainen sipulikeitto

800g sipulia
5 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
pari timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
pari kierrosta mustapippuria
suolaa

Keiton gratinointiin hyvää (mielellään hapanjuuri-) leipää ja voimakkaanmakuista juustoa kuten gruyèreä.

Silppua sipulit ja laita paksupohjaiseen kattilaan voin kanssa. Freesaa miedolla lämmöllä pitkään jotta sipulit alkavat karamellisoitua, noin 15-20 minuuttia vähintään. Varo kuitenkin polttamasta. Kaada päälle viini ja kasvisliemi, lisää laakerinlehdet, timjami ja pippuri. Keittele tunti pari hellästi. Mausta lopussa suolalla.

Ennen tarjoamista laita keitto uuninkestäviin kulhoihin tai syville lautasille, leikkaa päälle siivut leipää ja ripottele päälle raastettua juustoa. Laita uuniin grillivastuksen alle ja anna gratinoitua viitisen minuutia (kunnes juusto ottaa rusehtavaa sävyä). Tarjoa kuumana.

Pääruuaksi punajuuriblinit + härpäkkeet

Blinitaikina:
2 isoa punajuurta keitettynä ja soseutettuna
2 dl bulgarianjogurttia
2 dl tattarijauhoa
1 tl sokeria
1/2 pakettia hiivaa (jos omistat hapanjuuren, voit korvata osan jogurtista aktiivisella hapanjuurella ja nostattaa hieman pidempään viileässä: saat happamampia ja vähemmän hiivaisia blinejä.)
1 muna (eroteltuna)
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Keitä kuoritut ja kuutioidut punajuuret kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella. Laita punajuurisoseen sekaan jogurtti, sokeri ja hiiva sekä tattarijauhot. Anna käydä vähintään 2 h hiivalla, taikinajuurta käyttäessä seuraavaan päivään. Kun taikina on käynyt ja kuplii kunnolla, siihen lisätään ennen paistamista suola, keltuainen ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen. Blinit paistetaan kirkastetussa voissa mielellään blinipannussa, mutta koska emme sellaista omista käytimme tavallista 4 pikkuletun pannua.

Tarjoa blinit päälisineen: Punajuuriblineille sopi hyvin sinihomejuusto, mutta perinteiset suolakurkut, sipulisilppu, smetana ja käytännössä kaikki mahdolliset pikkelöidyt kasvikset istuvat makumaailmaan hienosti. Mikään ei myöskään estä tarjoamasta graavikalaa tai mätiä. Suolakurkkujen ja smetanan paras kaveri on tietysti hunaja, etenkin vähemmän makea havumetsähunaja toimi todella hyvin.

Jälkiruuaksi viikunoita viinissä ja riisipuuroa

3 dl ruby portia tai muuta makeaa punaista viiniä
300 g kuivattuja viikunoita
2 tähtianista
1 kanelitanko
(sokeria)

Laita viikunat ja portviini sekä mausteet kattilaan. Keittele kasaan kunnes liemi on siirappimaista. Lisää halutessasi sokeria ja jäähdytä.

1 dl sushiriisiä
2 dl maitoa
suolaa

Huuhtele sushiriisiä juoksevassa vedessä kunnes vesi kirkastuu. Keitä miedolla lämmöllä maidossa kypsäksi, lisää suolaa. Anna jäätyä. Muotoile jäähtyneestä riisistä golfpallon kokoisia pallukoita. Kokoa annos laittamalla pohjalle viikunoita ja portviinisiirappia ja heitä riisipallo päälle.


lauantai 15. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 15. luukku: Vanhat ja varmat kuohuvaiset lahjapullot


Hiljattain luimme artikkelin siitä, miten craft beer-panimot joutuvat keksimään uusia tuotteita kiihtyvällä vauhdilla, koska harrastajat keräävät untapped-portfoliota eivätkä pitkään tuotetut, huippunsa hiotut tuotteet kiinnosta. Sama pätee jossain määrin viiniin, joten päätimme suositella lahjapulloiksi viinejä, joita olemme vuosien varrella ostaneet toistuvasti. Viineissä toki vuosikertavaihtelu tulee ottaa huomioon, mutta seuraavissa joulukalenterin luukuissa on koottuna joitakin suosituksia viineistä, jotka ovat aina ollet hyviä.

Kuohuvista ensimmäinen suositus on Jacquesson Cuvée 740 Extra-Brut. Tätä runsasta ja paahteista samppanjaa olemme ostaneet useamman kerran: Se on täysin kuiva mutta silti melko runsas, hapokas ja mineraalinen viini joka on ensisijaisesti ruokasamppanja. Täsmäsuositus uutena vuotena usein nauttimillemme graavatuilla ja kylmäravustetuilla kaloilla topatuille blineille.
Toinen suositus on Juvé y Camps Gran Reserva Cava Brut Nature. Tämä cava on vuodesta toiseen tasaisen laadukas ja jollain tapaa klassisen cavan ytimessä: Täysin kuivanakin runsaan päärynäinen, hedelmäinen ja kukkainen aromimaailma hapokaissa ja raikkaissa raameissa. Menee aperetiivina, mutta ei häpeä myöskään merenelävien seuraa.

Sitten on vielä Franciacorta, josta suosittelemme Bellavistan Almaa. Tämä on tyyliltään ikään kuin synteesi edellisistä: Melkoisen hedelmäinen, mutta tässä on selvästi Cavaa runsaammin paahteisuutta. Aromimaailmasta löytyy kivellisiä hedelmiä ja tuoretta pähkinää. Hyvinkin samppanjan veroinen kuohuviini Pohjois-Italian laatualueelta.

perjantai 14. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 14.luukku: Makeita viinejä joulun jälkiruuille

 Jouluna on hyvä aika avata myös makeita viinejä: Ne ovat usein hyviä pareja juustoille, ja toisaalta makeita on mukava siemailla myös piparien ja muiden makeampien jouluherkkujen ohessa. Seuraavassa kolme suositusta eri tyylistä jälkiruokaviineistä, joista olemme vuosien varrella pitäneet.

Ensimmäisenä valkoinen portviini. Ihastuimme näihin taannoisella Lissabonin reissullamme, ja makeat valkoiset portit sopivat mielestämme hyvin sekä hedelmäjälkiruuille että juustoille. Alkosta löytyy pienessä pullossa Ferreiran 10 Years White Port, joka on rehellisen makea, hillotun aprikoosinen ja aavistuksen paahdetun pähkinäinen. Tarjoa viileänä jälkiruokien tai juustolautasen kanssa, tai sekoita alkumaljaksi Portugalissa suosittu port-tonic!
Toisena suosituksena aiemminkin kehumamme Celler Pinolin Josefina Pinol Vi Dolc Bianco, josta enemmän tämän viimevuotisen Hella & Huoneen joulumenu-jutun loppupuolella. Kyseessä on siis vanhojen garnacha blanca-köynnösten rypäleistä tehty aprikoosinen, appelsiinimarmeladinen ja kukkainen makea viini, jossa on sokeria 190 grammaa litrassa. Viini on omiaan hedelmäjälkiruuille, mutta toiminee hyvin myös piparien ja sinihomejuuston kanssa.
Kolmantena vielä viini, johon tutustuimme ensimmäisellä matkallamme Prioratiin. Maistoimme tätä Celler de Capcanesin Pansal del Calas-viiniä Falsetin loistavassa Celler de l'Aspicissa, jossa se tarjottiin juustojen seurassa. Tuottaja suosittelee viiniä näemmä naudalihalle tai riistalinnuille, mutta itse ainakin kokisin yhdistelmän hieman outona sillä viinissä on sokeria miltei 100 grammaa litrassa. Tarjoile siis tämä makea, hapokas viini kovien juustojen kanssa tai Banyulsin tapaan tumman bitterisen suklaan seurassa.

Kuvat@alko.fi

torstai 13. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 13.luukku: Valkoisen joulun varmat valinnat


Olemme vahvasti sitä mieltä, että perinteisen suomalaisen joulupöydän ruuille valkoviini on huomattavasti punaista osuvampi valinta. Seuraavassa on valkoviinivinkit kolmessa hintakategoriassa, ja mielestämme näistä kaikissa on piirteitä joiden ansiosta ne tukevat hyvin joulun ruokien makumaailmaa.
Ensimmäisenä äärimmäisen raikas, kevyt viini Portugalin pohjoisosasta. Casal Garcia on suuri massatuottaja, mutta heidän vinho verdensä on mielestämme vallan passeli kaveri etenkin joulun kalaisille alkuruuille. Casal Carcia Vinho Verde on valmistettu pääosin loueiro-rypäleestä, joka on hieman täyteläisempi kuin tunnetumpi alvarinho. Viiniin on jätetty myös hieman yleisöön vetoavaa jäännössokeria, mikä toimii makeanhappamien silakoiden kanssa aina loistavasti. Aromimaailma on viinissä omenainen ja raikas, kokonaisuus kepeä.

Toisena samantyyppisenä mutta huomattavasti aromaattisempana viininä suosittelemme puolikuivaa/puolimakeaa rieslingiä Saksan Rheingausta. Barth Fructus riesling on jopa röyhkeän hedelmäinen: aromimaailmassa kivellisiä hedelmiä, kypsää sitrusta ja eksoottisempiakin nuotteja. Suussa sitrushappoinen ja rehellisesti aavistuksen makea, siis täydellinen pari savukaloille!

Viimeisenä vielä hieman eri tyylin valkoviini. Veneton alueelta Soave Classicosta tuleva Pieropan la Rocca on yhden tarhan viini. Se on valmistettu alueen rypäleestä carganegasta, ja viini on kypsynyt tammessa vuoden päivät. Sen aromimaailmassa luumua ja päärynää, yrttisyyttä ja tammikypsytyksen tuomaa paahdettua pähkinää ja kermaisuutta. Suussa kohtalaisen täyteläinen, täysin kuiva, aromeiltaan hienovaraisen vähäeleinen, mineraalinen ja hapokas. Täyteläisempänä toimii hyvin lohikalojen ja possun kanssa, mutta tämä voi taklata jopa tuhdit laatikot. Tyylikäs moniottelija joulupöytään, väittäisimme.

Kuvat@alko.fi

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 12.luukku: Punaisia suosituksia joulupöytään



Perinteisille jouluruuille sopii mielestämme paremmin valko- kuin punaviini: Happamanmakeat silakat tai toisaalta suolaiset ja rasvaiset lohikalat huutavat hapokkaan raikkaita valkoviinejä, ja punaisten puolelta on vaikea löytää hyviä pareja myöskään täyteläisille ja makeahkoille joululaatikoille. Yhä useammat kuitenkin syövät joulupöydässään jotain muuta kuin edellä mainittuja, joten punaviinisuosituksillekin on paikkansa:

 Ensimmäisenä hyvin edullinen portugalilainen: Täyteläinen ja marjainen Quinta das Setencostas tulee Alenquerin alueelta, joka on laajemman Lissabonin alueen ala-apellaatio pääkaupungin koillispuolella. Vähemmän tunnetujen paikallisten lajikkeiden sekoite tarjoilee kohtalaisen suoraviivaisen kattauksen tummia marjoja ja pehmoista mausteisuutta. Suussa hyvin täyteläinen (pienen jäännössokerinkin ansiosta), keskitanniininen ja pyöreä. Jos haluat nauttia laatikoiden ja kinkun seurassa punaista, saattaa tämä olla peliliike.

Toinen suositus tulee meidän rakkaasta Prioratistamme: Keskihintainen Nona Petit on alueen viiniksi varsin edullinen. Garnachaa ja Samsoa Bordeaux-lajikkeiden tukemana. Edellistä viiniä punaisempia marjoja kuten kirsikkaa ja mansikkaa, hennosti viikunaa. Runsas ja mausteinen tuoksu. Suussa runsas, hapokkuuden ansiosta kuitenkin melko raikas. Alueelleen tyypillisen tanniininen ja mineraalinen.  Tämä toimii hyvin liharuokien seurassa, laatikoiden seurassa tuskin niinkään.

Viimeinen punaviinisuositus on tilausvalikoimasta: Hivenen hintavampi COS Cerasuolo di Vittoria on ihastuttava ja monikäyttöinen viini. Se tulee kuumasta Sisiliasta, mutta on yllättävän raikas. Nero d'Avolan ja frapatton sekoite on perusvireeltään raikkaan punamarjainen, mutta kaupan päälle saa monikerroksisen kattauksen mausteisuutta, yrttisyyttä ja kukkeutta. Kerrassaan hieno viini, joka sopii runsasaromisille ja yrttisille ruuille, erityisesti tomaattipohjaisille.


tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 11.luukku: Oluen ystävälle lahjat Flinda Juomapuodista

Joulun juomapöytään sopii ehdottoman hyvin laadukas käsityöläisolut. Kauppahallin oma olutkauppa Flinda-juomapuoti tarjoaa monta hyvää joululahjaideaa oluen ystävälle. Saat heiltä ammattitaitoisen palvelun lisäksi laajan valikoiman pienpanimoiden oluita. Osta lahjaksi vaikka sixpack-käsityöläisoluita tai lahjakortti Flindaan. Takaamme, että oluen ystävä ei tule pettymään vaan saa nauttia uusista tuttavuuksista oluen parissa.

Ps. Flindalla on myös nykyään oma baari, jossa voit pientä avausmaksua vastaan nauttia kaupan antimista baaritiskillä. Laadukasta olutta nauttiessa voit samalla miettiä mitä muuta puodin valikoimasta haluaisit ostaa mukaasi.

maanantai 10. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 10. luukku: Helpotustsa joulukiireeseen Nygrenin ennakkotilauksella!

Kalapöytä kuulunee suurimmalla osalla suomalaisista oleellisena osana jouluateriaan, ja niin myös meillä. Se vain on niin, että joulu ei tule ilman graavilohta ja sinappisilakkaa. Kalaherkut hankimme luonnollisesti Tampereen parhaasta (ainoasta) kalakaupasta eli hallin Nygreniltä.

Nygrenin tiskiltä saa joulukuun alussa hakea ennakkotilauslistan, jonka kanssa on helppo suunnitella jouluinen kalapöytä: Päätöksiä määristä ja laaduista saa miettiä rauhassa, eikä tarvitse kantaa huolta tuotteiden loppumisesta jos sinne kauppaan ei ehdikään rynnätä ensimmäisten joukossa. Noutopäivän saa itse valita joulua edeltäville päiville. Ennakkotilausten nouto on varsin vaivatonta (etenkin verrattuna Nygrenin useampien satojen asiakkaiden [nykyisin onneksi myös virtuaaliseen] jonoon joulua edeltävinä päivinä): Ennakkotilaukset odottavat noutajaa valmiiksi pakattuna hallin kellarin kylmävarastossa, josta vain ennakkotilausasiakkaita palveleva työntekijä ne sinulle noutaa yleensä alle 10 minuutin odotusajalla, usein nopeamminkin.

Näiden ennakkotilauslomakkeiden viimeinen palautuspäivä on ensi lauantaina 15.12, joten jos haluat säästyä hermoja raastavalta jonotukselta ja hätäisiltä päätöksiltä hallissa tai marketin kalatiskillä, niin hae ennakkotilauslomake alkuviikosta ja palauta ajoissa!