Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Metsäburgerit

ruma on kuin saatana, mut hyvää

Pari viikkoa sitten teimme metsäisiä burgereita, joiden seurana nautittiin Ridgen Geyserrvilleä. Lupailimme reseptejä burgereihin, joten tässäpä se:

Hirvipihvit:

400 g hirven jauhelihaa
1 porkkana
1 pieni punajuuri
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
5 suolaan säilöttyä kaprista
1 laakerinlehti
2 katajanmarjaa
timjamia
mustapippuria
suolaa
voita

Pilko sipuli, valkosipuli, porkkana ja punajuuri atomeiksi. Freesaa sipulia voissa pari minuuttia, lisää sitten muut kasvikset, timjami ja laakerinlehti. Hauduttele miedolla lämmöllä kannen alla kymmenisen minuuttia. Mausta pippurilla ja murskatulla katajanmarjalla. Anna jäähtyä rauhassa, poista laakerinlehti. Sekoita kasvishöystö jäähtyneenä hirven jauhelihaan. Mausta suolalla, laita viileään lepäämään.

Sienipihvit:

200 g kuivaksi paistettuna pakastettua suppilovahveroa (tai 50 g kuivattua suppiloa liotettuna)
1 isohko sipuli
2 valkoisipulin kynttä
100 g juuriselleriä
40 g misotahnaa
härkäpapujauhoa
1 laakerinlehti
timjamia
hunajaa
pippuria
suolaa
voita
korppujauhoa

Pilko kasvikset. Freesaa kuin edellä, lisää loppuvaiheessa sulatetut/liotetut suppilovahverot. Mausta pippurilla, timjamilla, hunajalla ja misolla. Soseuta blenderillä (laakerinlehden voi jättää sekaan). Lisää massaan härkäpapujaujoa, kunnes seos on konsistenssiltaan pihveiksi muotoiltavaa. Varo tekemästä liian tiivistä massaa, sillä silloin pihveistä tulee kuivia. Lisää lopuksi suola ja laita viileään, massa on kylmänä helpommin muotoiltavaa. Ennen paistamista pyöräyttele pihvit korppujauhossa.

Sämpylät

1,5 dl maitoa
250 g jauhoa
20 g sulaa voita
1 muna
1/2 pkt hiivaa
4-5 g suolaa

Liota hiiva maitoon, lisää suola ja jauho ja sekoita yleiskoneessa tai lastalla kunnes taikinaan tulee sitkoa. Lisää sitten muna, vaivaa joukkoon. Lisää lopuksi voisula ja vaivaa se taikinaan. Annan nousta tunti. Muotoile löysästä taikinasta pyöreitä kekoja pellille (muoto ei ole niin justiinsa, taikina on löysää ja siten mahdollisesti haastavaa käsiteltävää). Ripottele päälle jauhoja, peitä liinalla ja anna nousta tunti. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes pinta ottaa kultaisen sävyn. Jäähdytä, halkaise.

Voitele halkaistujen sämpylöiden leikkuupinnat voilla. Laita pellille leikkuupinta ylös. Laita uunin grillivastus täysille lämpiämään. Paista hirvi- ja sienipihvit pannussa voi-öljyseoksessa. Hirvipihvit kannattaa jättää pannussa selkeästi mediumeiksi. Laita pinnasta rapsakaksi paistetut pihvit pellille. Laita sämpyläpelti uuniin yläosaan grillivastuksen alle ja pihvipelti alemmas. Grillaa sämpylöiden leikkuupintaan rapeutta muutama minuutti, varo polttamasta.

Kokoa burgerti: Pihvien lisäksi burgerin  väliin voi tunkea vaikkapa lehtikaalia, suolakurkkua, etikkapunajuurta, murskatulla katajanmarjalla maustettua majoneesia, dijonia ja savujuustoa. Sieni- ja hirvipihvit toimivat hyvin yhdessä, mutta helpon kasvisversion burgerista saa pelkällä sienipihvillä. Mison ja sienten ansiosta tämä on varsin umaminen, joten toimii erittäin hyvin. Tarjoa burgerit paahdettujen juuresten ja coleslaw:n kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti