Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 17. kesäkuuta 2014

Suomi-ruokia uudessa asussa

Perinteinen suomalainen ja laajemmin pohjoismainen ruoka on kovassa huudossa fine dining-maailmassa, mutta toisaalta myös pikaruuasta on tehty salonkikelpoista. Niinpä kehittelimme juhannuksenne iloksi ruokia, joissa yhdistyvät perinteiset suomalaiset raaka-aineet uusiin suomalaisiin "kansallisruokiin".

Tervetuliaisiksi:

Ahvenhodari ja samppanjaa

Hotdog-sämpylöitä
majoneesia (tai öljyä, keltuainen, sitruunamehua ja dijonia)
ahvenfileitä (pieniä)
munia
jauhoja
kookoshiutaleita
etikkaa
kurkku
tilliä
sipuli
sokeria
suolaa
(parsoja)

Tee majoneesi, ellet käytä valmista. Jos käytät valmista, niin lisää siihen sitruunamehua. Tee hölskytyskurkut ajoissa valmiiksi: Kiehauta 1,5 dl vettä, lisää 0,5 dl väkiviinaetikkaa, 3 rkl sokeria ja 1tl suolaa. Pilko puolikas isosta kurkusta  aivan pieniksi 3x3 mm kuutioiksi, puolikas sipuli samoin. Kaada etikkaliemi päälle ja lisää vielä silputtu tilli. Anna marinoitua ainakin 3 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Ennen tarjoamista jauhota ahvenfileet, pyöritä munassa ja sen jälkeen kookoshiutaleissa. Laita uuniin grillivastuksen alle parsat kuorittuna ja öljyttynä. Valurautapannu kuumaksi, voita pannuun ja ahvenet  perään. Samaan aikaan voit laittaa hodarisämpylät parsojen seuraksi uuniin lämpiämään. Lopuksi kokoa annokset: Pohjalle kurkkusalaattia, sitten parsa, sitten majoa ja päälle kruunuksi ahvenfilee tai pari. Koristele annos punasipulirenkailla, jos mieli tekee.

Seuraan sopii samppanja, esimerkiksi taannoin Tampereella samppanjamarkkinoilla maistettu Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut. Huikeat hapot, sopivasti kypsää hedelmää chardonnaysta. Tälle ruualle varsinainen täsmäisku.

Väliruokana
Herne-minttupestoa, pastaa ja paahdettua halloumia

Tuoreita herneitä paloista riivittynä
Puska minttua
Kovaa vuohenjuustoa (esim semi-curado manchego) raasteena
Manteleita rouheena (1/4) herneiden painosta
Suolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä
(vettä)

Laita kaikki ainekset blenderiin mausteita lukuunottamatta. Jos massa jää kovaksi, lisää vettä. Lopuksi mausta maistellen suolalla ja pippurilla. Tarjoa hernepesto joko keitettyjen uusien perunoiden tai pastan kanssa, kuten meillä. Kruunaa annos paahdetulla halloum-juustolla: Siivuiksi kuumalle pannulle pieneksi hetkeksi ja rapsakkana pestopastan tai -perunoiden päälle.

Viiniksi sopii mielestämme tämä viime vuonna maistettu, positiivisesti yllättänyt kreikkalainen Assyrtiko Ktima Vourvoukelilta. Sopiva hedelmäisyys yhdistettynä mukavaan kreikkalaiseen yrttimaahan tuo viinin samalle aaltopituudelle annoksen kanssa. Herneet vaativat mineraalia, ja sitäkin tuosta löytyy.

Grilliruokien kyytipojaksi kesän parasta salaattia

Sinappinen salaatti uusista potuista

Uusia perunoita
Sipulia
Fetaa
Aurinkokuivattua tomaattia
Oliiveita
Sinappia
Sokeria
Suolaa
Öljyä
Pippuria

Keitä uudet perunat melkein kypsiksi ja jäähdytä hyvin. Pilko jäähtyneet perunat 4 osaan. Hienonna sipuli ja aurinkokuivattu tomaatti. Pilko feta ja oliivit. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Lisää joukkoon sinappikastike, jonka teet sekoittamalla yksi osa sinappia 3 osaa öljyä. Sekoita hyvin ja mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Kannattaa tehdä salaattia runsaasti, koska tähän tulee himo.

Pääruokavaihtoehtoina:

Voissa paistettua kuhaa ja raparperichutneyta

Raparperichutney:
1/2 kg raparperia kuorittuna ja paloina
Sipuli silppuna
Chili
Valkosipulia 5-10 kynttä maun mukaan
Tuoretta inkivääriä peukalon kokoinen pala raasteena
5 tähtianista
5 maustepippuria
1/2 dl valkoista balsamicoa
2-3 dl hillosokeria
Laita kaikki kattilaan ja keittele pehmeäksi noin vartin verran.

Pääruoka-annokseen suosittelemme tuota yllä mainittua pottusalaattia. Voit toki keittää myös uusia perunoita sellaisenaan ja tarjota voissa paistetun kuhafileen perunoiden, chutneyn ja vihreän salaatin kera.

Muikkukebab

Muikkukebab kootaan perinteisesti kebabin kanssa tarjotusta, kaalipohjaisesta salaatista, muikuista ja tehdään maukkaaksi tsatsikilla:

Salaatti:
Varhaiskaalia ohuena suikaleena
2 Kevätsipulia ohuina renkaina
1 sitruunan mehu
Käenkaalia pari kourallista
1 tl sokeria
Ripaus suolaa

Tsatsiki:
kreikkalaista jogurttia 200 g valutettuna
150 g kurkkua raastetuna ja neste pois puristettuna
5 kynttä valkosipulia
suolaa maun mukaan
ripaus sokeria

Kebab kootaan tietysti pitaleipään. Oletettavasti niitä saa valmiina, mutta sellainen syntyy helposti ihan tavallisesta vehnäleipätaikinasta kaulimalla taikina noin 1/2 cm paksuksi pitaleivän kokoiseksi kiekoksi, kohottamalla tunti ja paistamalla kuumassa uunissa nopeasti.

Muikut:
Isoista muikuista kannattaa poistaa selkäruoto: Laita muikku avonaisena maha leikkulautaan, vedä sormella selkäpuolelta painaen päästä pyrstöön. Käännä, nappaa sormi selkäruodon alle ja nykäise pois. Suolaa ja pippuroi fileet, pyörittele kevyesti ruisjauhoissa ja paista voi-öljyseoksessa mahdollisimman kuumalla pannulla rapeiksi.

Kokoa kebab: Avaa pitaleipä, tuuppaa pohjalle salaattia ja tsatsikia, väliin muikut ja päälle vielä lisää tsatsikia. Tämäkin toimii tuon edellä mainitun pottusalaatin kanssa tai sitten aivan sellaisenaan syötynä paperista.

Kebabille toimii raikas Vinho Verde: Morgadio da Torre on alkon uutuus: Sitrusta, persikkaa, mineraalia ja alueelle luontaiset loistavat hapot.

Silakkapitsa

Tämän pitsa tehdään ranskalaiseen tapaan tarte flambeena. Korvaa kuitenkin savulohi tuoreilla silakoilla: Poista silakoista selkäruoto edellä kuvatulla tavalla.  Leikkaa silakkafileet sopiviksi suupaloiksi. Pyörittele vielä palat dijon-sinapissa ennen pitsaan lisäämistä.  Dijon ja pohjalle tuleva hapankerma ovat lyömättömät yhdessä! Paista uunissa pitsakivellä tai vaihtoehtoisesti grillaa pitsa kypsäksi.

Alsacelaiselle 'pitsalle' sopii alueen viini. Gisselbrechtin riesling tradition on takuuvarma perusriesling alsacelaiseen täyteläisempään tyyliin. Jos haluat vielä enemmän hedelmää, lähde Pinot grisille: Trimbach toimii aina päärynäisempine aromeineen

Tässä perinneherkkuja tuoreissa paketeissa! Kokeilkaa jos uskallatte.













2 kommenttia:

  1. Täytyy sanoa että pidän todella siitä mihin suuntaan tämä blogi on kehittymässä! Fantastisia ohjeita!

    Täytynee kaapata tytär mukaan keittiöön, pukea essu päälle ja ruveta kokkaamaan.

    Tuon Assyrtikon sijalle laittaisin toisen samanmoisen; Boutari Santorinin. Moschofilero toimisi myös upeasti mutta mistäs sellaisen tähän hätään saa? Silakkapitsa on hiukan villi idea ja kokeilenkin sitä savusilakoilla.

    Hauskaa ja lämmintä kesää teille!

    Jokkeri

    VastaaPoista
  2. Kiitti! Oli hauska kehitellä perinteisistä juhannusraaka-aineista uusia versioita. Niinkuin eräs kaveri kommentoi: taisi lähteä mopo keulimaan, sillai hyvällä tavalla.

    Ja kiitos viinivikkivaihtoehdoista, toimisivat varmasti.

    Hyvää ja vähälumista kesää!

    VastaaPoista