perjantai 8. marraskuuta 2013

Pikkuisen parempaa isänpäivää


Isänpäiväksi suosittelemme hieman arvokkaampaa punaviiniä, joka löytyy alkonkin valikoimasta. Prioratin viinit ovat lähellä sydäntämme taannoisen vaellusreissun vuoksi, ja muutenkin katalonia on yksi lempikohteistamme Euroopassa. Priorat on aivan erityinen viinialue maaperänsä ja mikroilmastonsa vuoksi. Kesät ovat hyvin kuumia ja kuivia. Upeinta terroirissa on kuitenkin maaperä: llicorella-liuskekivinen maaperä, jossa on hyvin vähän orgaanista ainesta. Halkeilevassa kalliossa köynnökset kasvattavat hyvin syvät juuret ja selviävät kuivan kesän yli talven aikana syvälle kallioon varastoituvan veden ansiosta. 

Coma Vella 2005:a maistoimme hiljattain, ja pidimme varsin mukavana prioratilaisena. Viinissä tulevat mielestämme esiin alueen viineille tyypilliset piirteet varsin selkeästi. Viini on sekoite Garnacha 35%, Carinena 25 % Syrah 10 % CS 30 %. Tällainen Carnacha-Carinena-sekoite höystettynä syrah:lla ja/tai CS:lla on alueelle tavanomainen.

Tuoksussa tuntuu selkeä kypsä marjavoittoinen veto: Karhunvatukkaa, mustaherukkaa, mustikkaa. Lisäksi tuntuu makean maustepippurinen ja paahteinen aromi vuoden tynnyrikypsytyksen peruna. Prioratille tyypillisen viinin tästä tekee marjaisuuden ja mineraalisuuden liitto: liuskekiven voi maistaa suussaa, etenkin jos on tehnyt alueella viikon vaelluksen. (Pölyn ansiosta liuskekivi maistui tuolloin suussa kirjaimellisesti lounasta viinin kera polun varressa nautittaessa.) Tanniinit ovat voimakkaat, mutta selvästi pyöristyneet. Hapokkuudeltaan viini on melko maltillinen.

Viiniä kannattaa dekantoida pari tuntia ennen tarjoamista, se aukenee selvästi ja marjainen maku pääsee paremmin oikeuksiinsa.

Viinin kanssa suosittelemme sesongin mukaan hirvipaistia: Hanki haluamasi kokoinen hirven paisti, ja marinoi sitä punaviinin, oliiviöljyn, valkosipulien, pippurin, suolan ja yrttien (timjamia, salviaa…) kanssa yön yli muovipussissa jääkaapissa.  Laita tarjoilupäivänä uuniin miedolle lämmölle ja kypsennä mediumiksi (52-asteeseen).

Kastikkeeksi suosittelemme punaviini-karpalokastiketta:

Porkkanaa
juuriselleriä
salottisipulia
palsternakkaa
pippuria
laakerinlehti
timjamia
200g karpaloita
pari desiä punaviiniä
Puljongin lihalientä

Kuullota pilkottuja juureksia ja hienonnettua salottia voinokareen kanssa kattilassa. Lisää vettä ja viiniä sekä laakerinlehtiä ja timjami sekä pippureita. Lisää myös lihalientä ja karpalot. Keitä hiljaisella lämmöllä kasaan. Siilaa. Suolaa. Ennen tarjoamista lisää nokare voita.

Lisäkkeeksi sopivat syksyiset uunijuurekset: porkkanaa, palsternakkaa ja lanttua rouheiksi paloiksi, uunivuokaan öljyn, suolan ja hunajan kanssa.

Tällä viinillä ja lihaisalla, koleaan syksyyn sopivalla ruualla iskä ilahtuu!


2 kommenttia:

  1. Minulla on nyt pari kokemusta Coma Vellasta. Ensin viinikerhossa se voitti Katalonian tastingissa mm. Mas La Planan sokkotestissä. Olin siinä vaiheessa täysin myyty. Kun palasin viiniin myöhemmin, kehuin ja tarjosin sitä veljelleni, ja huomasin, että viini on oikeastaan aika vaikea. Se on niin tuhti ja bitterinen, että pehmeisiin punaviinimakuihin totttunut ei oikein pärjää sen kanssa. Mun näkemys on, että Coma Vella vaatii vähintään suolaisia juustoja seurakseen pehmetäkseen.

    VastaaPoista
  2. Kuvauksesi sopii kyllä viiniin hyvin, ja moniin muihinkin Prioratin viineihin. Ne vaativat happea tai vielä mieluummin ruokaa seurakseen, siihen ne on tehty. Ja itse asiassa tämä pätee aika suureen osaan klassisia eurooppalaisia viinejä: barolo, burgundi, brunello, chablis, madiran... Mikään näistä ei oikein ole omiaan sellaisenaan, eikä myöskään pehmeän makuinen. Mutta makuasioistahan ei voi kiistellä.

    VastaaPoista