Viimeisenä Superiore-suosituksena vielä makeaa!
Vin santo -nimi tulee todennäköisesti siitä, että näitä makeita, perinteisesti olkimatolla kuivatuista rypäleistä valmistetuja viinejä on käytetty Italiassa ehtoollisviineinä. Vin santo käytetään siis kuivista rusinaisista rypäleistä, joten siihen jää runsaasti jäännössokeria. Viiniä kypsytetään tämän jälkeen vuosikausia puutynnyreissä: Perinteisesti käytettiin kastanjatynnyreitä, mutta nykyään usein myös tammitynnyreitä. Kastanja on huokoista, joten tynnyreistä haihtuu melko reippaasti nestettä ja viini konsentoituu. Samalla tynnyriin muodostuu ilmatasku, jonka ansiosta viini hapettu lievästi. Tämä tuo vin santoon sen tyypillisiä karamellisoitujen hedelmien aromia ja tyypillisen meripihkaisen värin.
Superiorelta löytyy esimerkiksi Castellon Monsanton Vin Santo del Chianti Classico 2005. Tässä trebbiano- ja malvasia-rypäleistä valmistetussa makeassa viinissä on pähkinäisyyttä ja kuivattua aprikoosia sekä puun tuomaa voista muistuttavaa paahteistuutta. Loistava viini sellaisenaan jälkiruuaksi tai vaihtoehtoisesti biscotti-pikkuleipien seuraan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti