Yleisesti ottaen olemme kokeneet, että chileläiset pinot noirit pettävät usein sen mitä rypäle lupaa. Chilessä ei ole riittävästi otettu huomioon ilmasto-olosuhteita lajikevalinnassa, vaan aiemmin on haviteltu ensisijaisesti mahdollisimman suurta volyymia. Asiat kuitenkin muuttuvat, ja nykyään myös Etelä-Amerikassa panostetaan tarhojen sijaintiin ja viljelytekniikoihin.
Mateticin on sanottu tuottavan keskimääräistä raikkaampia viinejä Chilessä, joten uskaltauduin ostamaan Corrallillo Pinotin kotoisesta A-marketistamme. Rypäleet viiniin tulevat viileältä San Antonion laakson alueelta läheltä tyyntä valtamerta. El Rosarion viinitarha sijaitsee graniittimaaperällä, ja sitä viljellään luomumenetelmin. Viini käy alkuun villihiivoilla, mutta myöhemmin on lisätty viljeltyjä kantoja. Kypsytys raskalaisessa tammessa 11 kuukautta eli varsin hillitysti.
Viinin tuoksu on puhtaan punaisen marjainen, siitä löytyy kypsää karpaloa, mansikkaa ja vadelmaa. Tammen aromi tuntuu hentona, ei lainkaan häiritsevänä. Tuoksu on lupaava, eikä makukokemus petä: Viini on raikkaan marjahappoinen, keskitätyteläinen, ei lainkaan hilloinen kuten valitettavan monet muut maanmiehensä. Keskipitkässä jälkimaussa on mausteisuutta ja haipuvaa marjaisuutta, jolle kevyt tanniinisuus anaa kehykset.
Mielestämme kyseessä on rypäleelleen uskollinen viini, jonka tyyli on jossakin oregonilaisen ja eurooppalaisen pinot'n välimaastossa. Hintaansa nähden hyvä ostos, mielestämme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti