Valkoviinit ovat tehneet vahvasti tuloaan viimeisen kymmenen vuoden ajan. Meistä valkoviineissä tuntuu olevan laajempi aromikirjo kuin punaisissa, mikä tekee niistä kiinnostavia. Syystä tai toisesta on ajateltu, että valkkarin tulee olla edullisempaa kuin punaviinin. Ehkä tästä syystä valkoviinejä on pidettykin Suomessa punaviinejä vähempiarvoisina: Valkoviinistä tuntuu olevan punaista helpompi tehdä epämiellyttävän makuista, ja valitettavasti hinta monen viinin kohdalla heijastelee laatua. Eli siitä valkoviinistä kannattaa hieman maksaa, niin saa rahoilleen vastinetta!
Ensimmäisenä suosittelemme viiniä Italian Marchesta. Fiano on rypäle, joka oli kuolla sukupuuttoon kunnes Mastroberardinon talo elvytti rypäleen katoamisen partaalta paikalliseksi tähdeksi. Mastroberardino Fiano di Avellino on erittäin kiinnostava viini. Alkon nuoressa vuosikerrassa 2014 on mineraalisuutta, vihreää yrttisyyttä, sitruksista hapokkuutta ja kypsää hedelmäisyyttä. Nautimme kuitenkin hiljattain 1990-luvun vuosikerran samasta viinistä, ja se oli yksi upeimmin ikääntyneistä valkoviineistä mitä olemme koskaan maistaneet: Pähkinäisyyttä, omenankotaa, edelleen yrttisyyttä. Loistava hedelmärunko oli säilynyt oivallisesti ja hapokkuuttakin oli riittävästi jäljellä. Sopii siis hyvin lahjaksi myös keräilijälle!
Toisena vaihtoehtona viini runsaammasta tyylistä pitävälle: Lapostole cuvée alexandre chardonnay 2013 tulee Chilen keskuslaaksosta. Viinin tuoksu on vaniljainen ja tamminen, makean omenainen. Maku tuoksua vastaten täyteläinen, mutta varsin hapokas tuoksun luomaan odotukseen nähden. Kokonaisuutena tasapainoinen tapaus, jossa hapokkuus pitää paketin paletilla kasassa. Pitkä jälkimaku jättää täyteläisen mutta freesin fiiliksen.
Viimeisenä klassikko Saksan Rheingausta: Kloster Eberbach on tuottanut alueella viinejä jo keskiajalta, jolloin sistersiläiset munkit aloittivat viininviljelyn Reinin jyrkillä rinteillä. Hochenceimer Domdechaneu Riesling Grosses Gewächs 2012 on taattua saksalaista laaturieslingiä: sitruksisen hapokas, persikkainen, kukkainen ja moniulotteinen. Viinissä on erittäin runsas hedelmäuutos, joka tuo täyteläistä tuntua paletille. Rieslingin aromaattisuus mahdollistaa hankalammatkin ruokayhdistelmät, mutta tämä on erittäin passeli viini joulun maustetuille kaloille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti