maanantai 27. helmikuuta 2012

Helmikuun kuulumisia!

Hei taas!

Helmikuu lähestyy loppuaan ja taas on hetki vierähtänyt postauksesta Pullon hengen puolelle. Hiljaisuus on johtunut pitkään vaivanneesta flunssasta ja kiireistä töissä. Hiihtolomat ovat parhaillaan käynnissä ja se on tietänyt vipinää keittiöön. Kuplasta tuntuu, että helmikuuhun ei ole mahtunut muuta kuin sairastamista ja työntekoa, mutta kurkistus kameran muistiin osoittaa, että jotain muutakin kuin töitä on tullut tehtyä. Helmikuu aloitettiin juhlimalla Tanniinin äidin synttäreitä syömällä ja juomalla pitkän kaavan mukaan Vinoteca del Piemonten Food is art-viikoilla. Menu maksoi 39 euroa ja sisälsi neljä ruokalajia, josta parhaiten kuplalle jäi mieleen taivaallinen barolorisotto ja maalarin paletille koottu jälkiruoka. Viineistä jäi italian ystävälle mieleen Livia fontanan Barlo Villero 2000, joka vei kielen mennessään.

Helmikuun ainoana yhteisenä vapaana lauantai-iltana päätettiin taas kokata jotain pientä. Alkuun oli Kuplan tapaan valmistettuna portobelloa, kurpitsaa, rucolaa ja munsteria. Pääruokana oli suolan päällä hiillostettua siikaa, selleri-voipyrettä ja porkkana-katkarapukastiketta. Jälkiruokana oli yllättäen valikoima Stockan herkun juustoja. Alkuruuan kanssa yhdistettiin lasillinen Heartland dolcetto lagreinia Australiasta.  Kyseiset rypäleet ovat molemma Pohjois-italian natiivilajikkeita, dolcetto Piemontesta ja Lagrein Alto Adigesta. Viini oli tuoksultaan lämmittävän mausteinen, mutta dolcetto toi punaisten marjojen aromia selvemmin esiin. Suutuntumaltaan viini oli varsin intensiivinen, hapot olivat voimakkaat. Tanniinit olivat melko pehmeitä, makuaromeina mausteet ja paahteisuus korostuivat. Hyvin tuntuivat viihtyvän nämä italialaiset Australian lämmössä.  Kalan kanssa nautittiin aina varmaa perus-chablista, joka toimi aivan mainiosti. Juustojen kanssa juotiin Cantine due Palmen Salenton alueelta Apuliasta tulevaa, Neroamaro-rypäleestä tuotettua viiniä. Pullo oli tilattu Gourmondosta, hinta oli   15 e tienoilla. Viini oli taattua salentoa, täyteläinen ja voimakkaan hedelmäinen. Viini sopi koville juustoille, mutta jyräsi etenkin valkohomejuuston täysin.





Muuten helmikuussa on maistettu viineistä Weemalan shiraz-viognieria 2009, jota Kupla sattui löytämään äitinsä kaapista. Tuoksussa vahvasti tummaa marjaisuutta, mausteisuutta ja aavistus viognierin kukkaisuutta. Maku myötäily mukavasti tuoksua ja tanniinit olivat mukavasti pehmenneet. Jälkifiilis viinistä oli erittäin positiivinen ja taas onnistuttiin vakuuttamaan yksi henkilö lisää Shiraz-viognier yhdistelmästä. Viini oli oikein passeli perjantai-illalle, jolloin pakkanen paukkui ja tv:n tarjonta voitti iltamenot.

Maaliskuu aloitetaan jälleen raflavierailulla, kun synttärisankareiden juhlinta jatkuu jälleen kerran Piemonten herkkuja nauttien ennen Tampereen Oopperan ensi-iltaa.  Muuten maaliskuussa Kuplaa odottaa ainakin ViiniExpo-vierailu työkavereiden kanssa ja ruokaa kokkailaan myös perheille, kun ensi sunnuntaina kokataan Soppaa ystäville ja perheille.

-kupla ja tanniini-

perjantai 10. helmikuuta 2012

Ravintolapäivän kevytversio

Ravintolapäivä järjestettiin neljännen kerran 4.2.2012 ja Pullon hengen porukka otti osaa ns.kevytversiossa eli ruokaa tehtiin kaveriporukan kesken kaksien synttäreiden ja yksien läksäreiden kunniaksi. Kuplan tehtävänä oli tällä kertaa vain kantaa töistä kotiin 4 kg karitsan potkaa ja 2 kg karitsan sisäfileetä. Kunnon liharuokaa helmikuun pakkasilla oli teemana ja halvemmat ruhonosat pääosassa.

Tanniini vastasi yhden synttärisankarin kanssa ruuanlaitosta Kuplan vahtiessa päältä. Ruuaksi valmistui 15 tuntia oluessa hautunutta potkaa, grillattua sisäfileetä, uunijuureksia, valkosipuli-perunapyreetä  stout-kastikkeen kera. Alkupaloina oli italiahenkisiä bruchetta-leipiä ja juustoja edelliseltä viikonlopulta.

Jälkiruuan Kupla hankki ovelasti äitinsä luota, tämä oli tehnyt liikaa mustikkapiirakkaa. Piirakan kanssa tarjottiin sitten vielä stout-suklaasabayonia, joka onnistui yli odotusten.

Juomina oli neljää erilaista punaista. Vanhaa maailmaa edustivat Ranskasta Marquise de Lassime 2007 AC Margaux (jonka kaverit olivat tuoneet Ranskan maalta), Chateau Morillon 2010 ja Italiasta Rovero Barbera d'asti 2009. Uutta maailmaa edusti vahvasti Yhdysvaltalainen Cycles Gladiator 2008. Kuplan suosikkeja olivat ehdottomasti lempiviinimaastani Italiasta tuleva Barbera, jonka hinta-laatusuhde on ehdottomasti kohdallaan ja mukavan pehmeä Cycles Gladiator. Illan aikan korkattiin myös Kuplan entisestä työpaikasta hamstraama 3-litran belgialainen luostariolut Augustinin, jonka tarkoituksena oli parantaa Kuplan flunssa, mutta toisin kävi. Ääni on hävinnyt viikonlopun aikana parempiin osoitteisiin.

Ruokien kanssa parhaiten yhteen sopi Rovero. Barberan marjaisuus toi tummaan liharuokaan mukavaa raikkautta, ja viinin melko runsas hapokkuus toimi samassa tarkoituksessa. Marjaisina aromeina tyypilliset punaiset marjat kirsikka, puolukka, karpalo ja häivähdys pihlajanmarjaa. Hapokkuus ja kevyehköt tanniinit jatkoivat makua mukavasti, ja mausteisiakin aromeja tuli esiin jälkimaussa.

Gladiaattori oli joukon paras siemailuviini, kylmänä talvipäivänä tummat marjat, pippurisuus ja reilu tammitus tekivät tehtävänsä. Simppeliin seurusteluun, suosittelemme!

Ranskalaiset olivatkin sitten hiukan mitäänsanomattomampia tuttavuuksia, kuten edullisemmilla gallialaisilla usein tapana on. Morillon on sinänsä mielenkiintoinen luomu-Bordeux, mutta maultaan viini ei ollut mitenkään erityinen. Melko bluntti perusBDX.

Margaux avattiin illan loppupuolella, joten allekirjoittanut ei voi antaa siitä puolueetonta ja luotettavaa arviota :)

Tämä viikko jatkaa hyvän ruuan viikkoa, kun perjantaina on testissä jälleen kerran Piemonte ja tällä kertaa katsastetaan Tanniinin perheen kanssa, millä tavalla Piemonten jengi toteuttaa Food is Art-viikkoja.